tag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post1403311937525537864..comments2024-03-29T10:17:18.643+01:00Comments on Jedz mnie!: Ciastka czekoladowe (dlaczego nie znoszę Gordona Ramsaya?)Wierahttp://www.blogger.com/profile/12749996653342548120noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-50688085462256153742020-06-01T23:30:23.561+02:002020-06-01T23:30:23.561+02:00Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-15029694577450238052013-11-10T19:56:04.160+01:002013-11-10T19:56:04.160+01:00Na pewno wypróbuję przepis :)Na pewno wypróbuję przepis :)whitechocolateflowerhttps://www.blogger.com/profile/02475917120426132029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-8606114674309887482013-11-10T17:11:49.130+01:002013-11-10T17:11:49.130+01:00to, że w piekielnej kuchni czy tam hotelu jest cha...to, że w piekielnej kuchni czy tam hotelu jest chamem - to jest raczej kwestia tego, ze taki jest format programu i tego od niego wymagają. Wystarczy popatrzec na te programy w innych krajach prowadzone przez inne osoby. Te programy nawet specjalnie nie są o gotowaniu.. <br />Za to te, w którym gotuje są naprawdę inspirujące, o jedzeniu opowiada tak, ze człowiek sie od tego oderwać nie może. A ksiązki ma świetne ;)<br />Ale wiadomo co kto lubi ;)<br />Olinkahttps://www.blogger.com/profile/10433394579791329647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-24095551175842658832013-11-09T13:47:52.285+01:002013-11-09T13:47:52.285+01:00Koniecznie daj znać czy się udało :)Koniecznie daj znać czy się udało :)Wierahttps://www.blogger.com/profile/12749996653342548120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-4765761643425197822013-11-09T11:50:23.568+01:002013-11-09T11:50:23.568+01:00Twoje prawo :]
I ja się wśród chamstwa nie obracam...Twoje prawo :]<br />I ja się wśród chamstwa nie obracam na co dzień, ale też niemożliwe, bym pod 'cieplarnianym kloszem' całe życie siedziała, mam do czynienia z różnego typu ludźmi. I pozostaję przy swoim - czasem chamstwo jest korzystne i wskazane *żadnych skrajności*<br />(a by jasność była, co innego bezcelowe bezmyślne 'rzucanie mięchem', a co innego wyważony 'cios' w odpowiedni punkt, w celu dosadnego uświadomienia czegoś komuś. Rozróżnienie tego i rozgraniczenie, to jest właśnie inteligencja i umiejętność odpowiedniego wyczucia czasu i sytuacji. Nie każdy je ma).<br /><br />A Cejrowskiego uważam za faceta o zdrowych poglądach, uznającego całkiem zdrowe wartości (ok, również znajdę parę wyjątków), który nie poddaje się presji otoczenia i wszelakiej szerzącej się dziś patologii *o zgrozo powszechnie propagowanej*<br />Ma swój styl bycia i postawę, faktycznie kontrowersyjne, ale to służy czemuś. <br />Cejrowski daje wiele do myślenia, i to bynajmniej nie o swojej wątpliwej 'kulturze czy inteligencji'.<br />Trzeba go tylko umieć uważnie słuchać ;]Nenechahttp://nenechasobie.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-19102070983939286542013-11-09T10:22:42.554+01:002013-11-09T10:22:42.554+01:00Faktycznie, nie można mu zarzucić, że wcześniej ni...Faktycznie, nie można mu zarzucić, że wcześniej nie krzyczał :)<br />Nie twierdzę, że nie ma dobrych przepisów i w ogóle jest super kucharzem, ale jak widzę mieszanie ludzi z gównem to mi się zbiera na wymioty. Może dorastam? :)Wierahttps://www.blogger.com/profile/12749996653342548120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-762703907914797002013-11-09T10:16:15.187+01:002013-11-09T10:16:15.187+01:00Może faktycznie, żyję w hermetycznym świecie, gdzi...Może faktycznie, żyję w hermetycznym świecie, gdzie nie popiera się chamstwa. ŻADEN inteligentny i zdrowy psychicznie człowiek nie będzie goił, poniżał i deptał innych ludzi. Takie coś powinno być potępiane.<br />Można być opryskliwym, niedostępnym, można mieć mocny charakter, ale mieszać innych z błotem? Nie, czegoś takiego się po prostu nie popiera. A ludzi, którzy dobrowolnie oddają się pod "nóż" takiego kucharza czy tam reżyserki są... niezłymi masochistami, albo desperatami. Ale to nie zmienia faktu — nie poniża się innych.<br />Nawet jeżeli jest się królową świata.<br /><br />A Wojciech Cejrowski? Nie wiem, czy ktoś, kto wiecznie traktuje ludzi innej rasy jak idiotów (mimo tylu podróży, zawsze wyczuwalny jest dystans). Ktoś, kto jest zagorzałym chrześcijaninem i zapytany nie mówi o gejach inaczej niż "pedały" (swoja drogą nigdy nie słyszałam, co mówi o lesbijkach)? To jest inteligentny człowiek?Wierahttps://www.blogger.com/profile/12749996653342548120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-21291531073310548042013-11-09T07:01:52.971+01:002013-11-09T07:01:52.971+01:00Mnie chamstwo osoby inteligentnej nie razi wcale.
...Mnie chamstwo osoby inteligentnej nie razi wcale.<br />O wiele bardziej już beznadziejne odzywki głupio mądrych, co to myślą sobie, że wszystkie rozumy pozjadali i w ogóle 'co to nie ja', a tu w rzeczywistości kompletne dno; także wszystkie te rozlazłe kluchy i hipokryci, którzy potrafią się tylko chować do skorupy i zaraz zasłaniać beznadziejnie śmiesznymi zarzutami o chamstwo drugiej strony, agresję i urażenie uczuć, czy o tzw. 'mowę nienawiści' (zwłaszcza to ostatnie teraz w modzie); w końcu są i ci zupełni idioci, do których nic 'po ludzku' nie dociera - tymi wszystkimi, wg mnie, bardzo zdrowo i pozytywnie jest od czasu do czasu porządnie wstrząsnąć i 'ustawić do pionu', dać do myślenia dobitnie i wprost.<br />Tylko taka metoda na niektórych działa zbawiennie...<br />W większości przypadków i sytuacji, odzywki i chamstwo Ramseya, 'kontrowersyjne' poglądy Cejrowskiego (który w ogóle to ma rozum tam, gdzie się mieć powinno) są trafne i jak najbardziej na miejscu, oczywiście w moim uznaniu ;]<br /><br />No tak, ale reżyserka pod 'płaską' publiczkę to już inna sprawa... zwłaszcza taka oczywista, jak w przypadku Pani Gesslerowej...<br /><br />Pozdrawiam!<br />N.Nenechahttp://nenechasobie.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-86506532562250778652013-11-08T23:29:20.531+01:002013-11-08T23:29:20.531+01:00fajny patent z tym wałkiem ciasta, nie trzeba lepi...fajny patent z tym wałkiem ciasta, nie trzeba lepić kulek :) mam nadzieję, że moje ciasto uda mi się pokroić nożemAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-48236472618184652452013-11-08T22:52:53.304+01:002013-11-08T22:52:53.304+01:00Po co tak daleko szukać, mamy taką panią restaurat...Po co tak daleko szukać, mamy taką panią restauratorkę na swoim podwórku... i jeszcze do tego kreowaną na zbawicielkę biednych, nieświadomych kulinarnej tradycji kraju Polaków ;) Gordon nie robi na mnie wrażenia ani pozytywnego, ani negatywnego, chyba za rzadko go oglądam :) I w przeciwieństwie do polskiej odpowiedniczki, Gordon ma porządne przepisy w książkach ;)Ewahttp://kraina-tysiaca-smakow.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-10783416694668449072013-11-08T13:34:38.739+01:002013-11-08T13:34:38.739+01:00Mnie się wydaje, że wiele zależy od formuły progra...Mnie się wydaje, że wiele zależy od formuły programu. Płacą Ci za takie zachowania (patrz Magda Gessler i Kuchenne rewolucje). Ja widziałam wiele innych programów z nim, które są ciekawe i inspirujące. Gdzie facet ma naprawdę sporo do powiedzenia i jest prawdziwym szefem kuchni (a nie czyni się go nim dlatego, że uczestnicy programu w popłochu i stresie wykrzykują do niego "yes, chef!"). Na przykład był taki program - nie pamiętam tytułu - gdzie walczył na kilka dań z uznanym azjatyckim kucharzem. Super :).<br /><br />A ciasteczka wspaniałe, jeśli czekoladowe, to biorę w ciemno.Evihttps://www.blogger.com/profile/16841867740092246457noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-72948016665879331782013-11-08T12:30:00.117+01:002013-11-08T12:30:00.117+01:00czarrrrrrny charrrrakter mają te ciasteczka :)czarrrrrrny charrrrakter mają te ciasteczka :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-25551384899632847792013-11-08T01:51:28.811+01:002013-11-08T01:51:28.811+01:00Ja oglądam ostatnio jego program, gdzie gotuje ze ...Ja oglądam ostatnio jego program, gdzie gotuje ze swoimi dziećmi. Nie krzyczy i wydaje się być miły. <br />Wiesz, za co lubię Gordona? Że krzyczał już wcześniej, kiedy jeszcze nie za to go kochali. I lubię jego książki, bo są pełne naprawdę świetnych przepisów. <br />Nie bronię go, tak tylko piszę... :)<br /><br />A ciasteczka wyglądają na niezwykle intensywne w smaku :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-37820513545052494152013-11-07T21:14:02.083+01:002013-11-07T21:14:02.083+01:00Wykreowany cham... w sumie to nic doń nie mam, naw...Wykreowany cham... w sumie to nic doń nie mam, nawet mi się kiedyś podobał, ale wolę normalnych ludzi D: Aurorahttps://www.blogger.com/profile/10488107011325447471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-13299311574827288082013-11-07T17:39:03.478+01:002013-11-07T17:39:03.478+01:00Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.Karolinahttps://www.blogger.com/profile/11075919409324992845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-3423887848368161202013-11-07T17:24:46.023+01:002013-11-07T17:24:46.023+01:00Nie wiem, to było twarde, nawet się delikatnie kru...Nie wiem, to było twarde, nawet się delikatnie kruszyło. Za mało masła? Albo spróbuj dodać rozpuszczoną czekoladę zamiast kakao, wtedy w lodówce zastygnie i czekolada, i masło (ale nie wiem, czy w piekarniku się nie rozpłyną).<br /><br />Ostry nóż to pewnie byłaby podstawa. I może, zimna woda? Żeby się ciasto nie przylepiało (do krojenia tortów używa się gorącej, ale to ciasto jest kruche, może się rozpuścić).Wierahttps://www.blogger.com/profile/12749996653342548120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4331411936591472688.post-46328449089220194952013-11-07T17:18:04.364+01:002013-11-07T17:18:04.364+01:00Próbowałam robić podobne, czekoladowo-pomarańczowe...Próbowałam robić podobne, czekoladowo-pomarańczowe i nawet po kilku godzinach chłodzenia nie dało się ich pociąć nożem, za miękkie to było i lepiło się strasznie :/<br />Może jakieś wskazówki? :DSkyehttps://www.blogger.com/profile/09869042094472901941noreply@blogger.com