środa, 27 czerwca 2012

Gruszki gotowane w syropie cytrusowym

Gruszki te są bardzo cytrusowe, orzeźwiające i poranne. Idealne na późne śniadanie, albo podwieczorek w gorący dzień.
Podałam je na zimno, ale gorące gruszki gotowane w soku z trzech cytrusów podane z maślana kaszą manną i migdałami są równie pyszne. trochę przy nich pracy, ale czasami nie warto się śpieszyć ;)

Składniki na porcję:

1 gruszka
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru
Gruszkę rozpołowić, wydrążyć gniazdo nasienne. Soki, w garnku z szerokim dnie wymieszać ze skórką cytryny i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie rozpuścić cukier. W soku cytrusowym gotować gruszkę około 15 minut (aż będzie miękka).
Wyjąć gruszkę, a powstały z soku owocowego i cukru syrop przelać przez sitko i wyrzucić skórkę z cytryny.
Gruszkę podawać z maślaną kaszą manną:
2,5 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
1/4 szklanki wody
Mleko zagotować z cukrem. Kaszę rozrobić w wodzie i wlać do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszać i gotować przez chwilę cały czas mieszając.
Zdjąć z ognia i wymieszać z masłem.

Kaszą nafaszerować połówki gruszki, przybrać migdałami. resztę kaszy wyłożyć na talerzyk obok gruszek. Polać wszystko syropem.

10 komentarzy:

  1. To coś dla mnie , zapamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz poproszę o recenzję!

      Usuń
  2. Wyglądają jak typowe, fantastyczne comfort food.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie się zawsze "comfort food" kojarzyło z zupami... Takie stonowane, babcine. Chociaż, masz rację, to też wygląda klasycznie ;)

      Usuń
  3. Gruszki... tak bardzo lubię takie twarde i chrupiące:) A gruszka i cytryna to jest super połączenie:) Sama je karmelizowałam z dodatkiem cytryny. Polecam i taki sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały deser, aż się pośliniłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobno w omlecie gotowym zawija się coś, jakieś dodatki, a frittata jest sama w sobie całością. Ale też nie jestem ekspertem ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietne! Zjadlabym taka gruche na cieplo w chlodny, deszczowy wieczor...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja w drugą stronę: na zimno w duszny poranek :)

      Usuń
  7. Wszystkie diety - zależą od smaku i od wyglądu potrawy -czy deseru - -Jeśli coś robi wrażenie na oczach - czytam przepis - dieta tak ale nie za wszelką cenę - lepiej ograniczać - ilość - i spacery -za miasto lub rowerowe przejażdżki- widok przyrody to tez dieta -

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...