środa, 4 września 2013

Szynka gotowana w Pepsi


Po grillu została cała butelka Pepsi. Stała tak sobie, leżała przez jakiś czas, później gdzieś tam się potoczyła. Nie piję żadnych takich napojów, więc butelka pełna karmelowego cukierka w płynie przerażała mnie jak nic innego.
W końcu przypomniałam sobie o "szynce w coli", popularnym przepisie z hamerykańskich książek kucharskich. Będzie szynka w pepsi, ale przecież każdy wie, że to jeden pies. A w zasadzie karmel.
Polecam jeżeli zostanie Wam zupełnym przypadkiem niechciana butelka :)
Przepis na 800g szynki:
1kg zwartej szynki bez kości
20g soli peklującej
1 litr Pepsi
1 cebula
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
garść goździków
Szynkę natrzeć solą, włożyć do kamiennego garnka (ale może być emaliowany, nieobity) i zostawić na 4 dni. Codziennie wylewać wodę.
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka. Do tego samego garnka włożyć zapeklowaną szynkę, zalać pepsi. Na sporym ogniu zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i pyrkolić przez godzinę.
Po tym czasie wyjąć szynkę (nie wyrzucać wywaru!) i naciąć na krzyż. Nagrzać piekarnik na 190 C.W mięso wetrzeć musztardę, miód, powbijać goździki. Położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić szynkę na pół godziny i wyjąć goździki.
Gotowa!

Inna gotowana szynka: klik, klik.

15 komentarzy:

  1. Wow, jestem pod wrażeniem tego przepisu i tej szynki! Nie omieszkam wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i oto dowód, że nic się w kuchni nie zmarnuje, nawet niechciana pepsi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyrzucać wywaru...ok, co z nim potem zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dopisać i wyjechałam :)
      Zamrozić, niedługo zrobię zupę na tym wywarze.

      Usuń
  4. Nigdy nie słyszałam o takiej szynce, ale brzmi bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój facet rzuciłby mnie dla Ciebie po czymś takim :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla takiej szynki chyba warto kupic butelke tego gazowanego, klejacego napoju :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, nie sądziłam, że ten napój może się przydać w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podziwiam pomysłowość, a przepis zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo oryginalny przepis. Nie sądziłam, że ten słodki ulepek oprócz leczenia grypy żołądkowej może mieć takie zastosowanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. niezły hardcore :) wrzucamy ten przepis na nasz fanpage i pozdrawiamy!

    https://www.facebook.com/ekolokalnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Nabrałam apetytu na taka szynkę .. się zrobi

    OdpowiedzUsuń
  12. A jak z innym mięsem? Na przykład karkówka?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...