czwartek, 8 marca 2012

Kruche pierożki z farszem w stylu pizza (pełnoziarniste)

Te pierożki zdecydowanie nie są obiadowe. Za to świetnie nadają się na imprezową przekąskę — szczególnie te z farszem, który przypomina mi smak pizzy.
Niestety, nie można ich przygotować w przeddzień imprezy, bo najlepiej smakują ciepłe. Ale ciasto na pierogi tego typu nie jest zbyt pracochłonne. To raczej jedno z ciast, które "robi sie samo". Trzeba tylko na nie troszeczkę poczekać :). W zamian za cierpliwość można zostać wynagrodzonym kruchym, pachnącym ciastem i ciągnącym się serem.

Dla mnie największą ich zaletą (poza smakiem, oczywiście) jest to, że da się je zjeść łapą. Kocham jeść rękoma!



Składniki na 2-3 osoby

Ciasto
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 żółtko
2 łyżki masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta proszku do pieczenia
sól, pieprz

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i drobno posiekać (tak, żeby małe kawałeczki masła były obtoczone dokładnie w mące). Dodaj żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

Przygotować nadzienie:

Musicie się dobrze przygotować, bo nadzienie jest bardzo trudne do zrobienia. Wymaga czasu, precyzji i doświadczenia, jestem pewna, że większość nie poradzi sobie z nim za pierwszym podejściem. Ale nie zrażajcie się! Nadzienie może być jakie tylko chcecie! Gotowi? Do dzieła!

40g twardego, żółtego sera
3 łyżki posiekanych pomidorów z puszki
1 mały ząbek czosnku
oregano, sól, pieprz,

Ser zetrzeć na wiórki, wymieszać z pomidorami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić.
Dajcie znać jak można by to uprościć!
I dalej:
Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki. rozwałkować na prostokąt (około 20x30 cm). Powycinać z niego kwadraty, położyć na nich farsz i skleić brzegi. Będzie znacznie szybciej jeżeli nasze paluchy będą mokre :)
Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 200°C.

Podałam na sałacie. A dokładniej z gotową mieszanką sałat polaną sokiem pomarańczowym.

A tak wyglądają państwo pierogowie w łóżku:

3 komentarze:

  1. Ze wszystkich pierogow najbardziej lubie te pieczone. Podoba mi sie pomysl na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię razowe pierożki! Zdrowsza wersja, a smak równie dobry! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...