czwartek, 31 maja 2012

Arroz con leche, chocolate y fresas


Czyli ryż z mlekiem, czekoladą i truskawkami. "Arroz con leche" to danie z Meksyku o hiszpańskim rodowodzie. No, cóż, historia Meksyku i, chcąc nie chcąc, jego kuchnia ulegały silnym wpływom hiszpańskim.
Tak naprawdę pudding ryżowy jest takim daniem jak polenta: międzynarodowym!
L. M. Montgomery  w książce "Jane z Lantern Hill" pisała o puddingu ryżowym (przypominam, że to pisarka z Kanady). W kuchni hiszpańskiej jest arroz con leche. Co ciekawe, jest jeszcze indyjska odmiana tej potrawy  nazywająca się kheer.
Do swojego ryżu dodałam sos czekoladowy z cynamonem, bo to (oprócz chilli) najbardziej kojarząca mi się z Meksykiem przyprawa.
Poza tym są też truskawki. A te owoce podobno biją rekordy popularności wśród smakoszy z Ameryki. Klimat pozwala, żeby truskawki dojrzewały w pełnym słońcu przez cały rok. Tam sezon na nie nigdy się nie kończy! Raj na ziemi?

Zobaczcie także arroz... w wersji: Maggie, Kabki, Panny Malwinny, Mirabelki, Lejdi i Shinju.

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka
4 łyżki ryżu (tylko nie długoziarnistego)
2 duże paski skórki z limonki
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Zagotować mleko z cukrem i skórką limonki. Do gotującego się mleka dodać ostrożnie ryż (tak, żeby nie przerwać wrzenia). Gotować przez 30 minut często mieszając. Po tym czasie wyjąć skórkę, rozrobić mąkę z łyżką wody, zdjąć ryż z ognia i wlać mąkę. Dobrze wymieszać, postawić na najmniejszym ogniu i gotować przez kilka sekund ciągle mieszając. Ryż wyłożyć do dwóch płaskich miseczek. kiedy ryż będzie stygł przygotować dodatki:
6–8 kawałków gorzkiej czekolady
szczypta chilli
szczypta cynamonu
3 łyżki gorącej wody
garść małych truskawek przekrojonych na połówki
Posiekać czekoladę i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać z przyprawami. Ryż polać sosem czekoladowym i przybrać truskawkami.
Przepis na pudding i informacje o kuchni meksykańskiej pochodzą z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska". Dodatki są moim pomysłem.
Przygotowałyśmy ryż na zakończenie akcji meksykańskiej, którą prowadzi Shinju. Hola!
Hola Mexico 2

6 komentarzy:

  1. Strasznie mi sie twoja wersja podoba - no i sporo w niej prawdziwie meksykanskich nut smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiero, wspaniała kompozycja :) koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!
    już to uwielbiam!

    zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam bardzo. Tym razem jest bez ryzyka ;) Czekolada i truskawki — połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...