Czyli ryż z mlekiem, czekoladą i truskawkami. "Arroz con leche"
to danie z Meksyku o hiszpańskim rodowodzie. No, cóż, historia
Meksyku i, chcąc nie chcąc, jego kuchnia ulegały silnym wpływom hiszpańskim.
Tak naprawdę pudding ryżowy jest takim
daniem jak polenta: międzynarodowym!
L. M. Montgomery w książce "Jane z Lantern Hill"
pisała o puddingu ryżowym (przypominam, że to pisarka z Kanady). W kuchni hiszpańskiej jest arroz con
leche. Co ciekawe, jest jeszcze indyjska
odmiana tej potrawy nazywająca się kheer.
Do swojego ryżu dodałam sos czekoladowy z
cynamonem, bo to (oprócz chilli) najbardziej kojarząca mi się z Meksykiem
przyprawa.
Poza tym są też truskawki. A te owoce
podobno biją rekordy popularności wśród smakoszy z Ameryki. Klimat
pozwala, żeby truskawki dojrzewały w pełnym słońcu przez cały rok. Tam sezon na
nie nigdy się nie kończy! Raj na ziemi?
Zobaczcie także arroz... w wersji: Maggie, Kabki, Panny Malwinny, Mirabelki, Lejdi i Shinju.
Zobaczcie także arroz... w wersji: Maggie, Kabki, Panny Malwinny, Mirabelki, Lejdi i Shinju.
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka
4 łyżki ryżu (tylko nie długoziarnistego)
2 duże paski skórki z limonki
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Zagotować mleko z cukrem i skórką limonki. Do gotującego się mleka dodać
ostrożnie ryż (tak, żeby nie przerwać wrzenia). Gotować przez 30 minut
często mieszając. Po tym czasie wyjąć skórkę, rozrobić mąkę z łyżką
wody, zdjąć ryż z ognia i wlać mąkę. Dobrze wymieszać, postawić na najmniejszym ogniu i gotować
przez kilka sekund ciągle mieszając. Ryż wyłożyć do dwóch płaskich miseczek. kiedy ryż będzie stygł przygotować dodatki:
6–8 kawałków gorzkiej czekolady
szczypta chilli
szczypta cynamonu
3 łyżki gorącej wody
garść małych truskawek przekrojonych na połówki
Posiekać czekoladę i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać z przyprawami.
Ryż polać sosem czekoladowym i przybrać truskawkami.
Przepis na pudding i informacje o
kuchni meksykańskiej pochodzą z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska".
Dodatki są moim pomysłem.
Przygotowałyśmy ryż na zakończenie akcji meksykańskiej, którą prowadzi Shinju. Hola!
połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńStrasznie mi sie twoja wersja podoba - no i sporo w niej prawdziwie meksykanskich nut smakowych :)
OdpowiedzUsuńDodatek chili brzmi kusząco;)
OdpowiedzUsuńWiero, wspaniała kompozycja :) koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńjuż to uwielbiam!
zapraszam do mnie :)
Dziękuję Wam bardzo. Tym razem jest bez ryzyka ;) Czekolada i truskawki — połączenie idealne!
OdpowiedzUsuń