poniedziałek, 28 maja 2012

Pieczarki faszerowane jajecznicą i kozim serem

Pamiętałam, że widziałam kiedyś w książce Sophie Dahl faszerowane pieczarki. Byłam pewna, że były ze szpinakiem i kozim serem. No, cóż, byłam tak o tym przekonana, że zmusiłam (przez telefon) Najlepszego z mężczyzn do szukania przepisu. Prawda okazała się zupełnie inna.
To, co widziałam w książce zrobiła pół roku temu Śliwka z bloga "burczy mi w brzuchu". Szpinak okazał się rukolą rozłożoną na talerzu, a farsz — zwykłym jajkiem w koszulce. Musiałam szybko zmienić plany. Przecież, z myślą o tym przepisie kupiłam dużą garść szpinaku*. I tak właśnie powstały pieczarki faszerowane jajecznicą ze szpinakiem. A na wierzchu kozi ser. Oczywiście, podałam z grzanką. takie pieczarki nie potrzebują zbyt wiele…

*Możecie mi wierzyć, że była naprawdę duża. Zaprzyjaźniony sprzedawca jest wielkim facetem i rękę też ma sporą :)

Składniki na 8 pieczarek:
8 dużych kapeluszy pieczarek
2 jajka
1/4 cebuli
1 łyżka masła
250g szpinaku (z odciętymi łodygami)
8 łyżeczek koziego sera
sól, pieprz
Pieczarki wstawić na 2 minuty do mikrofalówki (największa moc). Odsączyć grzyby z nadmiaru wody i odstawić.
Na maśle usmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać szpinak i smażyć aż liście się zwiną. Na patelnie wbić jajka, poczekać aż białka się zetną, dopiero później wymieszać jajka. Doprawić.
Kapelusze pieczarek nafaszerować jajecznicą — najlepiej dopchnąć rączką. Na każdą pieczarkę nałożyć łyżeczkę koziego sera. Podawać z grzanką.

3 komentarze:

  1. Pierwszorzedne te twoje pieczarki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się doskonale!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba wersja z jajecznicą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...