sobota, 2 czerwca 2012

Leniwe pierogi z czekoladą i cynamonem


Przeglądając "Złotą księgę czekolady" trafiłam na gnocchi z czekoladą i serem mascarpone. Patrząc na nie od razu pomyślałam o wspaniałych leniwych pierogach zrobionych przez Sue. Zrobiłam je wcześniej, dokładnie tak jak na "Soul Cakes". Tym razem postanowiłam dodać do nich kakao, czekoladę i cynamon. Wrzuciłam jeszcze rodzynki.
Oto, kolejna w tym tygodniu, wersja dania na śniadanie. Mogę jeszcze wrzucić przepis na pyszne naleśniki, ale chyba nie będę zamęczać śniadaniami. Cóż, jestem strasznie nieobecna od 10 do 20, więc, obiad zastępuje mi bułka z jogurtem. Tylko rano mam czas na solidny posiłek.
Składniki na porcję:
200g chudego twarogu
1żółtko
1 duża łyżka mąki pszennej
1/2 paczki budyniu waniliowego (bez cukru)
1 łyżeczka cukru
Twaróg rozdrobić dokładnie widelcem. Wymieszać dokładnie z innymi składnikami i na posypanym mąką blacie uformować wałek. Kroić zgrabne kluski po skosie, wrzucić na wrzątek i gotować je przez 2–3 minuty, aż wypłyną.
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
mała garść rodzynek
2 kostki czekolady
1 łyżka masła
kakao wymieszać z cynamonem i posiekaną czekoladą. Kluski wyłożyć na miseczki, posypać obficie czekoladą i proszkiem. Wmieszać rodzynki. Masło rozpuścić w małym rondelku i polać nim kluchy.

6 komentarzy:

  1. Takich leniwych to ja jeszcze nie jadłam!! Moje pociechy na pewno je pokochają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No takie leniwe to ja rozumiem! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie niemalże spadłam z krzesła z wrażenia ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysl. Takich gnocci jeszcze nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Dla mnie danie idealne, więc muszę koniecznie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...