Kiedy zobaczyłam ciasto migdałowo-serowe w
"Kulinarnych podróżach" nie mogłam zbyt długo na nie czekać. Ciasto z
serkiem wiejskim? I, w dodatku, to nie jest sernik?
Bardzo w moim guście. I, jakby tego było
jeszcze mało, jest to chyba najtańsze ciasto w tym roku. Wydaję mi się, że
tylko drożdżowe jest bardziej oszczędne.
Zachęceni? Przedstawiam Wam placek z migdałami i serkiem wiejskim.
Faszerowany jabłkami duszonymi z miodem i cynamonem.
100g całych migdałów
100g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
300g serka wiejskiego (u mnie 2,5% tłuszczu)
2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
2 jajka
3 łyżki cukru (można dodać więcej)
Migdały zmielić w blenderze (niezbyt
dokładnie). Mąkę, w duże misce wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać do niej migdały i dobrze wymieszać. Wszystkie inne składniki dodać
do mąki i wymieszać.*
Odstawić ciasto pod przykryciem na 10 minut i, w międzyczasie,
poddusić jabłka:
250g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek (około 2 średnich jabłek)
1/2 obranego jabłka pokrojonego na plasterki
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka migdałów
Patelnię dobrze rozgrzać, wlać na nią
miód, wymieszać z cynamonem, dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać i dusić
pod przykryciem przez 5 minut
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno formy wylać 2/3 ciasta, na środku położyć jabłka (tak, te z
patelni). resztę ciasta wylać łyżką, zaczynając od brzegu formy.
Jabłka w plasterkach rozłożyć na cieście,
migdały posiekać i posypać nimi ciasto.
Piec przez 40 minut w 185–190 C.
Mam też wrażenie,że będzie hmmm mniej suche z czym kojarzy mi się standardowa drożdżówka? Takie przyjemnie zwilżone,delikatne i rozpływające się w ustach?
OdpowiedzUsuń*.*
Co do smaku, faktury i zbicia:
UsuńNie wiem, jak ciasto się zachowuje, kiedy nie jest niczym nadziane. W każdym razie z jabłkami jest troszeczkę zakalcowate. Istotne jest to, że prawie w ogóle nie wyrasta.
W zasadzie, wydaję mi się, że samo ciasto nie powinno być suche — w końcu jest w nim dużo tłuszczu: migdały, śmietana, jajka i serek wiejski (czyli twaróg + śmietana).
W każdym razie nie jest piękne, ale za to zbite i łatwo się je przenosi.
A, jeżeli chodzi o smak... jest dziwne. Bardzo mi smakowało, ale nie wiem jak opisać. To tak jakbyś dodała ser twarogowy do zwykłego ciasta na placek. Faktycznie, ma wyraźny posmak sera. No i do tego 100g migdałów :)
Uf, mam nadzieję, że rozwiałam pewne wątpliwości (których sama miałam mnóstwo przed pieczeniem).
Zdjęcie przekroju chcę, coś czuję że to ciasto idealne!
OdpowiedzUsuńZdjęcia dodane, niestety są tylko takie... Ale lepszy rydz niż nic :)
Usuńo ciekawy nie znałam takiego :)
OdpowiedzUsuńCiekawe! Serek wiejski to, o ile dobrze rozumiem, taki bialy, z grudkami?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Cottage cheese: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cottage_cheese Dodałam light (zazwyczaj są 3%, ale znalazłam 2,5% tłuszczu i to bez zagęstników).
UsuńPiekłam kiedyś sernik na serku wiejskim i wyszedł naprawdę niezły, więc Twój placek coś czuję, że też by się świetnie sprawdził :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę prześwietnie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak z bajki!
OdpowiedzUsuń