wtorek, 5 czerwca 2012

Podkręcony chleb z mlekiem ;)


Robiłam już chleb z mlekiem. Tamten był bardzo dobry, ale miał niewiele dodatków — tylko jabłka, cynamon i czekoladę. Ten, nowy i ulepszony, ma więcej składników. Dodałam orzechy, zioła, cytrynę... Wyszło bardzo dobre! W sam raz na niedzielne śniadanie. Bo to był pierwszy dzień, w którym mogłam odpocząć, pierwsze śniadanie robione powoli, pierwszy dzień w tygodniu bez uczelni i wykładowców!
A w niedziele... nie myślę o poniedziałkach :)

Składniki na porcję:
1 rogal maślany
1 szklanka mleka
1/2 średniego jabłka
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki miodu
1 kostka gorzkiej czekolady
kilka migdałów
 1/2 łyżeczki masła
szczypta rozmarynu
cytryna
Masło rozgrzać na patelni. Jabłko poddusić z rozmarynem, cynamonem i miodem tak, jak w tym przepisie.
Cytrynę dokładnie wyszorować, skroić porządny kawałek skórki. Zagotować mleko w niewielkim rondelku razem ze skórką i, kiedy tylko zacznie wrzeć, zestawić rondel z ognia i usunąć cytrynę.
Rogala pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć połowę pieczywa w miseczce, wyłożyć na nie połowę jabłek i zalać częścią mleka. Rozłożyć pozostałe składniki w tej samej kolejności.
Czekoladę i migdały posiekać i posypać nimi śniadanie.

A teraz, najprawdopodobniej siedzę w sali z drewnianą podłogą i piszę egzamin, pierwszy w tej sesji. Możecie trzymać kciuki ;)

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł :)

    www.magicznykociolek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią spróbowałabym takie danie- deser, w sumie na słodkie śniadanie to dla mnie danie idealne, bo i na mleku i z orzechami i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo ciekawe, takiego deseru nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...