Wpisałam w wyszukiwarkę internetową "Google" hasło CZYM ZASTĄPIĆ
CUKIER i wyskoczyło. Stewia, cukier brzozowy, miód, lukrecja, wanilia. No i
syrop daktylowy.
Początkowo chciałam go kupić, bo widziałam wcześniej taki syrop w
supermarketach, ale kosztował krocie. Chyba dlatego, że był
"ekologiczny i fit" Taki napis zmienia wszystko.
Daktyle naturalnie suszone kosztują kilka
złotych. A woda kilka groszy.
Pomyślałam, podumałam i wymyśliłam. Przecież to nic innego jak rozmiękczone
w wodzie daktyle!
Nie mogłam nigdzie znaleźć dobrego przepisu, więc wykorzystałam dwa sposoby
przyrządzania.
Zapraszam na ciąg dalszy moich zboczeń kulinarnych. Syrop "miód" daktylowy!
Zapraszam na ciąg dalszy moich zboczeń kulinarnych. Syrop "miód" daktylowy!
Sposób I (na zdjęciu)
Robiony tym sposobem jest niezbyt gęsty i będę go wykorzystywać do marynat,
słodzenia kawy, owsianki, słodkich kasz, albo do sosów.
Składniki na 300g:
100g suszonych daktyli bez pestek
200ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekać 3 godziny i zmiksować.
Żeby syrop był klarowny, tak jak na
sklepowych półkach możecie przetrzeć syrop przez sito. Ale wtedy będziecie
potrzebowali mnóstwa daktyli i większej cierpliwości.
Sposób II
Syrop wyszedł bardzo gęsty i ciemniejszy. Chyba dobrze sprawdzi się
jako zamiennik miodu, albo syropu klonowego. Do ciast, ciasteczek i polewania
naleśników.
Składniki na ciut miej niż 300g:
100g daktyli
370ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekaj 3 godziny i
zmiksować. Odczekać kolejne 3 godziny. Po tym czasie gotować 40 minut na wolnym
ogniu.
Za każdym razem, przed użyciem należy syropem dobrze wstrząsnąć, albo wymieszać.
Przepis leci do akcji "Domowy wyrób" i "Słodycze bez cukru". Mam nadzieję, że miłośnicy syropu daktylowego pomogą mi udoskonalić przepis :)
Za każdym razem, przed użyciem należy syropem dobrze wstrząsnąć, albo wymieszać.
Przepis leci do akcji "Domowy wyrób" i "Słodycze bez cukru". Mam nadzieję, że miłośnicy syropu daktylowego pomogą mi udoskonalić przepis :)
O, taki syrop musi być pyszny :D Uwielbiam daktyle i z chęcią użyłabym ich do polania placków...
OdpowiedzUsuńGenialny pomysl! Slodycz z natury - to jest to :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam, na pewno jest pyszny. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny, choć wcale nie jestem przekonana czy dużo zdrowszy niż cukier labo miód :)
OdpowiedzUsuńCzy zdrowsze tego nie wiem, ale na pewno bardzo zdrowe. Zawierają przecież cukry proste, więc nasz organizm łatwiej je przyswaja. Ponadto mają wiele różnych innych plusów :) A 100g tych suszonych owoców to niespełna 300kcal, więc myślę że ten syrop to naprawdę fajna sprawa :)
UsuńCukier biały czy trzcinowy to po prostu sacharoza. Czyli wyłącznie węglowodany.
UsuńSuszone daktyle, oczywiście, mają mnóstwo cukru (około 73g/100g) i są to, tak jak w przypadku zwykłego białego cukru, węglowodany proste.
Ale nie możemy zapominać, że daktyle są przede wszystkim owocami. I w związku z tym zawierają szereg witamin (choć suszone może mniej), błonnik, a nawet salicylany.
Nie są oczywiście wybitnie niskokaloryczne (w 100g mają około 180kcal), ale i tak mają ich mniej niż cukier (400kcal) i miód (330kcal). A w tym przepisie są jeszcze rozrobione z wodą.
Przed obmyślaniem zamiennika cukru zrobiłam sobie takie porównanie. I na chłopski rozum: syrop z daktyli wypadł bardzo korzystnie :)
Cukier albo miód? No przecież jest kolosalna różnica między miodem a cukrem.
Usuńświetny pomysł! musi ciekawie smakować. nigdy nie widziałam niczego podobnego u siebie, niestety :<
OdpowiedzUsuńJa widziałam taki syrop kilka razy, ale tylko w wielkich supermarketach. Poza tym jest dostępny w sklepach internetowych.
UsuńAle postanowiłam nie trzepać kieszeni i zrobić go sama :) Polecam kombinowanie każdemu!
Alergia na daktyle,figi i arbuzy. Dobrze,że nie na jabłka(moja mama ma alergię na jabłka sic!)
OdpowiedzUsuńLink miał działać! Chyba zapomniałam wkleić albo go usunęłam.
http://doowa.blogspot.com/2011/09/placuszki-z-watrobki.html
;)
Ciekawy pomysł :) Ja właściwie cukru używam tylko do pieczenia, a że nie robię tego przesadnie często to jakoś nie myślę wtedy o zamiennikach ;)
OdpowiedzUsuńA desery, owsianki czy placki? Z miodem?
UsuńWiero, kochana, naprawdę mnie zachwycił ten syrop. wcześniej się z nim nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńNo w 100% mi się podoba!
OdpowiedzUsuńoj tak, daktyle to świetny substytut dla cukru. często robię ciasto na musie z daktyli
OdpowiedzUsuńrewelacja
OdpowiedzUsuńNie znałam tego specyfiku, ale zapowiada się świetnie! Na pewno spróbuję go zrobić. Dziękuję za przepis (wypróbuję ten drugi) :)
OdpowiedzUsuńNiech no tylko dorwę daktyle...
OdpowiedzUsuńniesamowity pomysł :) ja daktylami często "słodzę" owsiankę, kaszę jaglaną czy ciasta, ale żeby z nich syrop zrobić to w życiu bym nie pomyślała : )
OdpowiedzUsuńOoooo ciekawe, niech no ja tylko dorwę daktyle :)
OdpowiedzUsuńniezły pomysł :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł !
OdpowiedzUsuńWspaniale! Wlasnie tego szukalam. A ile wytrzymuje taki syrop i czy trzeba go trzymac w lodowce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że około tygodnia. Jedyne czego jestem pewno, to tego, że po dwóch tygodniach pleśnieje :)
Usuńa można go zapasteryzować?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nigdy tego nie robiłam. Sklepowym się to udaje :)
UsuńJeżeli chcesz, możesz spróbować na małej porcji i napisać czy dało radę. Sama sprawdzę, ale dopiero w przyszłym tygodniu.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńniestety pomysł z zastapieniem cukru syropem daktylowym to totalna porażka!! Podeszłam do tematu na poważnie i zrobilam wszystko skrupulatnie jednak ciastka pieczone na syropie daktylowym (robiłam dwie próby - bez przecedzenia i z cedzeniem przez sitko) - totalna klapa - ciastka nie zjadliwe! Sklejają buzię i są w ogóle nie słodkie pomimo duzej dawki syropu. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJedynie z czym się nie mogę zgodzić to koszt takiego syropu, jeśli robimy z daktyli Za kilka złotych to pamiętajmy że te daktyle są siarkowane a to już nie jest takie zdrowe, daktyle Eko dobrej jakości to już większy koszt więc wychodzi porownywalnie do kupnego syropu.
OdpowiedzUsuńtanie nie znaczy złe, a drogie nie znaczy dobre. Polecam po prostu popatrzeć na skład, ja jakoś kupuje tanie i niesiarkowane...
Usuń