czwartek, 23 sierpnia 2012

Co zamiast cukru? Syrop daktylowy


Wpisałam w wyszukiwarkę internetową "Google" hasło CZYM ZASTĄPIĆ CUKIER i wyskoczyło. Stewia, cukier brzozowy, miód, lukrecja, wanilia. No i syrop daktylowy.
Początkowo chciałam go kupić, bo widziałam wcześniej taki syrop w supermarketach, ale kosztował krocie. Chyba dlatego, że był "ekologiczny i fit" Taki napis zmienia wszystko.
Daktyle naturalnie suszone kosztują kilka złotych. A woda kilka groszy. 
Pomyślałam, podumałam i wymyśliłam. Przecież to nic innego jak rozmiękczone w wodzie daktyle!
Nie mogłam nigdzie znaleźć dobrego przepisu, więc wykorzystałam dwa sposoby przyrządzania.
Zapraszam na ciąg dalszy moich zboczeń kulinarnych. Syrop "miód" daktylowy!
Sposób I (na zdjęciu)
Robiony tym sposobem jest niezbyt gęsty i będę go wykorzystywać do marynat, słodzenia kawy, owsianki, słodkich kasz, albo do sosów.
Składniki na 300g:
100g suszonych daktyli bez pestek
200ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekać 3 godziny i zmiksować. 
Żeby syrop był klarowny, tak jak na sklepowych półkach możecie przetrzeć syrop przez sito. Ale wtedy będziecie potrzebowali mnóstwa daktyli i większej cierpliwości.

Sposób II
Syrop wyszedł bardzo gęsty i  ciemniejszy. Chyba dobrze sprawdzi się jako zamiennik miodu, albo syropu klonowego. Do ciast, ciasteczek i polewania naleśników.
Składniki na ciut miej niż 300g:
100g daktyli
370ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekaj 3 godziny i zmiksować. Odczekać kolejne 3 godziny. Po tym czasie gotować 40 minut na wolnym ogniu. 

Za każdym razem, przed użyciem należy syropem dobrze wstrząsnąć, albo wymieszać. 

Przepis leci do akcji "Domowy wyrób" i "Słodycze bez cukru". Mam nadzieję, że miłośnicy syropu daktylowego pomogą mi udoskonalić przepis :)
Domowy Wyrób

31 komentarzy:

  1. O, taki syrop musi być pyszny :D Uwielbiam daktyle i z chęcią użyłabym ich do polania placków...

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysl! Slodycz z natury - to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie próbowałam, na pewno jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszny, choć wcale nie jestem przekonana czy dużo zdrowszy niż cukier labo miód :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zdrowsze tego nie wiem, ale na pewno bardzo zdrowe. Zawierają przecież cukry proste, więc nasz organizm łatwiej je przyswaja. Ponadto mają wiele różnych innych plusów :) A 100g tych suszonych owoców to niespełna 300kcal, więc myślę że ten syrop to naprawdę fajna sprawa :)

      Usuń
    2. Cukier biały czy trzcinowy to po prostu sacharoza. Czyli wyłącznie węglowodany.
      Suszone daktyle, oczywiście, mają mnóstwo cukru (około 73g/100g) i są to, tak jak w przypadku zwykłego białego cukru, węglowodany proste.
      Ale nie możemy zapominać, że daktyle są przede wszystkim owocami. I w związku z tym zawierają szereg witamin (choć suszone może mniej), błonnik, a nawet salicylany.

      Nie są oczywiście wybitnie niskokaloryczne (w 100g mają około 180kcal), ale i tak mają ich mniej niż cukier (400kcal) i miód (330kcal). A w tym przepisie są jeszcze rozrobione z wodą.

      Przed obmyślaniem zamiennika cukru zrobiłam sobie takie porównanie. I na chłopski rozum: syrop z daktyli wypadł bardzo korzystnie :)

      Usuń
    3. Cukier albo miód? No przecież jest kolosalna różnica między miodem a cukrem.

      Usuń
  5. świetny pomysł! musi ciekawie smakować. nigdy nie widziałam niczego podobnego u siebie, niestety :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja widziałam taki syrop kilka razy, ale tylko w wielkich supermarketach. Poza tym jest dostępny w sklepach internetowych.
      Ale postanowiłam nie trzepać kieszeni i zrobić go sama :) Polecam kombinowanie każdemu!

      Usuń
  6. Alergia na daktyle,figi i arbuzy. Dobrze,że nie na jabłka(moja mama ma alergię na jabłka sic!)
    Link miał działać! Chyba zapomniałam wkleić albo go usunęłam.
    http://doowa.blogspot.com/2011/09/placuszki-z-watrobki.html
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł :) Ja właściwie cukru używam tylko do pieczenia, a że nie robię tego przesadnie często to jakoś nie myślę wtedy o zamiennikach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiero, kochana, naprawdę mnie zachwycił ten syrop. wcześniej się z nim nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. oj tak, daktyle to świetny substytut dla cukru. często robię ciasto na musie z daktyli

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam tego specyfiku, ale zapowiada się świetnie! Na pewno spróbuję go zrobić. Dziękuję za przepis (wypróbuję ten drugi) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niech no tylko dorwę daktyle...

    OdpowiedzUsuń
  12. niesamowity pomysł :) ja daktylami często "słodzę" owsiankę, kaszę jaglaną czy ciasta, ale żeby z nich syrop zrobić to w życiu bym nie pomyślała : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooooo ciekawe, niech no ja tylko dorwę daktyle :)

    OdpowiedzUsuń
  14. niezły pomysł :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale! Wlasnie tego szukalam. A ile wytrzymuje taki syrop i czy trzeba go trzymac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że około tygodnia. Jedyne czego jestem pewno, to tego, że po dwóch tygodniach pleśnieje :)

      Usuń
  16. a można go zapasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nigdy tego nie robiłam. Sklepowym się to udaje :)
      Jeżeli chcesz, możesz spróbować na małej porcji i napisać czy dało radę. Sama sprawdzę, ale dopiero w przyszłym tygodniu.

      Usuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  18. niestety pomysł z zastapieniem cukru syropem daktylowym to totalna porażka!! Podeszłam do tematu na poważnie i zrobilam wszystko skrupulatnie jednak ciastka pieczone na syropie daktylowym (robiłam dwie próby - bez przecedzenia i z cedzeniem przez sitko) - totalna klapa - ciastka nie zjadliwe! Sklejają buzię i są w ogóle nie słodkie pomimo duzej dawki syropu. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jedynie z czym się nie mogę zgodzić to koszt takiego syropu, jeśli robimy z daktyli Za kilka złotych to pamiętajmy że te daktyle są siarkowane a to już nie jest takie zdrowe, daktyle Eko dobrej jakości to już większy koszt więc wychodzi porownywalnie do kupnego syropu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tanie nie znaczy złe, a drogie nie znaczy dobre. Polecam po prostu popatrzeć na skład, ja jakoś kupuje tanie i niesiarkowane...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...