wtorek, 9 października 2012

Kremowa zupa z awokado


Zatęskniliście już za latem? Macie dość pieczarkowej i innych tłustych zup, które nieubłaganie nadciągają (no, bo zima i cimno, i zimno będzie...)
Jeśli tak, to mam dla Was coś świetnego! Zupa kolorem przypomina pastelowe, zwiewne sukienki. A smak? Jabłko, jogurt, awokado czyli lekko i owocowo. Może być chłodnikiem, jeżeli bulion będzie zimny, ale ja wybrałam wersję na ciepło. W końcu nie chcę mieć żadnego problemu z gardłem :)
Przepis pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl Sophie Dahl.

Przepis na 2 porcje:
2 duże, dojrzałe awokado
1 spore jabłko*
150 ml jogurtu naturalnego
1 szklanki ciepłego bulionu z warzyw
sok z 1/2 limonki
szczypta soli, pieprzu i chilli
do przybrania: świeża natka pietruszki (w oryginale kolendra)
Jabłko pokroić na małe części. Zmiksować  wszystkie składniki oprócz przypraw. Doprawić do smaku. Wlać do miseczek i posypać natką pietruszki.
Jeść można bez dodatków, ale żeby się najeść najlepiej podawać z grzankami.
* U mnie delikates albo cortland, nie jestem pewna, bo mama hoduje je na działce i sama nie jest pewna...
Jeżeli chcecie podać zupę w miseczkach zrobionych z połówki awokado pamiętajcie o dokładnym myciu!
I jeszcze jedno: zupa w skórce awokado to mało zmywania. Jak tu nie kochać tych odpadów? :)

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Chociaż u mnie dzisiaj jesienna pieczarkowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna zupa i jeszcze lepsze sposób jej serwowania. Za latem tęsknię od pierwszych dni jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne miseczki tylko małe :) zapraszam do sie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest mała porcja tylko restauracyjna! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...