sobota, 23 marca 2013

5# Dzieciństwo w soboty: Pascha (bez pieczenia)



Dziękuje wszystkim, którzy po ostatniej opowieści pytali się z troską o moją chorobę. Pragnę Was poinformować, że poradnia zdrowia psychicznego nie jest równoznaczna ze szpitalem psychiatrycznym.
Pascha! Bez gotowania, bez pieczenia. No i bez jajek.
W moim domu zawsze robiło się pieczoną wielkanocną paschę, ale ta jest ekspresowa, mało wymagająca i pyszna. Broni się sama!
I jest wspomnieniem jednym, wielkim wspomnieniem z wielkanocnego stołu... mojego chłopaka. U mnie na Wielkanoc pascha nie wjeżdżała nigdy (zawsze były babki i drożdżowce). Za to królowały inne, mniej słodkie i równie pyszne potrawy: pasztet z królika, jajka faszerowane, potrawy z białej kiełbasy i domowe chleby.
Taką paschę pokochałam rok temu i zostanie moją tradycją. 

Składniki na miskę o średnicy20cm
100g miękkiego masła
750g twarogu
100ml mleka 2%
5 łyżek cukru pudru*
100g ulubionych bakalii (orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki, suszone morele,  skórka pomarańczy albo cytryny

Ser zemleć 3 razy, odłożyć 250g, do reszty  dodać masło, zmiksować, powoli wlać mleko (tak, żeby otrzymać konsystencję zwartego sernika) ciągle miksując. 
Twaróg dosłodzić i miksować na średnich obrotach przez 5 minut. Jeżeli masa jest za rzadka dodać pozostały twaróg (cały lub jego część). 
Dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
Miskę wyłożyć bawełnianą ściereczką i przełożyć do niej twaróg. Włożyć do lodówki na noc.
Po tym czasie wyjąć ostrożnie z formy na talerz i udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.
*Można dodać więcej, do smaku 

P S (z 29. 03. 2013) Robiłam dzisiaj paschę i stwierdziłam, że warto mieć trochę więcej twarogu w zapasie.
Dlatego do składników wpisałam 750g i delikatnie zmieniłam przepis.


 
Przepis leci do akcji "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelkę

Wielkanocne Smaki III

13 komentarzy:

  1. Hmm, całkiem smakowita i chyba jedna z lżejszych propozycji, jeśli chodzi o wielkanocny deser. Lubię wszelkie "sernikowe".

    OdpowiedzUsuń
  2. musze sie przyznac , ze nigdy nie jadłam a jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mnie zastanawiało jak to smakuje :) Może się pokuszę i sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sumie to ja też paschy nigdy nie jadłam...
    trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nigdy jeszcze paschy nie jadłam. Chciałam zrobić pierwszy raz, ale nie wiem, czy dam radę... No zobaczymy ;) Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez paschy nigdy nie probowalam. Moze kiedys...?
    Ta czekoladowa skorupka wyglada zachecajaco!

    OdpowiedzUsuń
  7. pascha to chyba ciasto ze wschodu, bo ja też nie kojarzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to podobno ciasto (sernik?) z Rosji.

      Jeszcze, w ramach ciekawostki: pascha jest pełna symboli. Tradycyjnie jajka, mleko i ser to "doładowanie" dla nowego życia budzącego się wiosną.
      Co więcej samo ciasto powinno mieć kształt piramidki bez czubka. Co ma symbolizować grób Chrystusa.

      No cóż, moja pascha wygląda mało okazale, ale... przynajmniej ma ścięty czubek ;)

      Usuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadłam paschy , w sumie nie wiem czemu bo jest w niej wszystko co lubię. Faktycznie strasznie prosty ten przepis, chętnie z niego skorzystam żeby przełamać lody z tym świątecznym ciastem:)

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. zaintrygowałaś mnie ;) aż zapisałam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieniłam go delikatnie. Mam nadzieję, że takie zmiany pomogą :)

      Usuń
  10. Wpis ps. śmieszny bo z 3013 ;) na początku pomyślałam, że to specjalnie i szukałam ironii, ale chyba nie tym razem:). Pascha brzmi okazale , a taki "słodki twarożek" jak ja to nazywam robimy często, teraz po prostu zostawię go w misce na noc :) I zjem prawdziwą Paschę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widziałam, o co chodzi z tym 3013 rokiem :) Aż zobaczyłam. Tak, to nie była żadna ironia, zwyczajny byk.
      Oczywiście, że tradycyjna pascha pozostanie paschą (tak jak kombinowana szarlotka bez pieczenia nie przypomni nam dzieciństwa), ale to zawsze jakaś alternatywa dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika w święta. Jak ja :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...