niedziela, 10 listopada 2013

Jesienne skarby sułtana

Znacie deser o nazwie "skarby sułtana"? To wersja jesienna, korzystająca z sezonowych produktów.
Uwierzcie, Bridget Jones, gdyby wiedziała jak łatwo robi się taki deser, nie spędzałaby wieczorów płacząc nad miską lodów. Śmietana z owocami to najlepszy pocieszacz.
Przepis na dużą porcję:
200ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 banan
1/4 tabliczki czekolady
1 pomarańcza
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka mielonych migdałów
Z wanilii wydłubać nasiona. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i ziarnami wanilii. Banany i pomarańcze pokroić na małe kawałki (kilka odłożyć do dekoracji).
Część czekolady posiekać, resztę zetrzeć na wiórki (na zwykłej tarce do jarzy).
Wymieszać śmietanę, owoce i startą czekoladę. Przełożyć krem do miseczki, udekorować pozostałymi owocami i posiekaną czekoladą. Posypać migdałami.
Przepis powstał w ramach akcji 3 po 3. Tematem przewodnim były: banany wanilia, orzechy.
Razem ze mną gotowały: Gin, Martynosia, Mopsik i Siaśka.

6 komentarzy:

  1. Wspaniały deser, świetny na polepszenie nastroju w te krótkie jesienne dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znam i baaaardzo żałuję! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiego nie jadłam... I zgadzam się z Tobą - bita śmietana potrafi czynić cuda :) Szczególnie w takim towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz o nim słyszę, ale musi być boski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, ta Bridget... to ona winna mej lodowej obsesji :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...