Owoce pod pyszną, chrupiącą kruszonką zna chyba każdy. Ta wersja podawania letnich wytworów natury jest niesamowita!
Można użyć każdych owoców: jeżyny, truskawki, agrest, jabłka, kiwi. Czego tylko kubki smakowe zapragną. Jeżeli pieczemy ciasto i zrobimy zbyt dużo kruszonki - będzie w tym daniu idealna.
Ja dodałam za mało masła, więc nie wyszła mi chrupiąca kruszonka, a delikatnie słodki, migdałowy piasek. Oczywiście z tego przepisu wyjdzie normalna kruszonka :)
Składniki na trzy małe naczynka
200g jeżyn
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki tartych migdałów
2 łyżki pestek
słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka cukru pudru
1 łyka brązowego cukru
Aromat waniliowy
3 łyżki masła
Jeżyny posypać łyżką
cukru pudru i wymieszać. Masło rozpuścić, zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie
wymieszać mąkę, płatki, słonecznik i brązowy cukier.
Wymieszać razem z rozpuszczonym masłem.
Owoce rozłożyć do małych
naczynek żaroodpornych. Posypać je kruszonką. Piec 35-40 minut w temperaturze
180°C
Ja dodałam mniej cukru i masła. Podałam z lodami waniliowymi, ale takie owoce pasują prawie do wszystkiego.
Do kruszonki można jeszcze dodać płatki migdałowe albo pestki dyni.
mmmm:)
OdpowiedzUsuńKusisz latem w środku zimy;)
OdpowiedzUsuńKoniec zimy, więc trzeba rozmrażać owoce w zapasach :)
Usuń