To przekąska poranna dla tych, którzy dzień wcześniej zasiedzieli się w barze. Mięta, cytryna i ogórek, czyli pobudka gwarantowana! Przy tym nie wymaga posługiwania się sztućcami, ani zbytniego myślenia.
Składniki na około 16 krakersów:
100g twarogu niemielonego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka startej skórki cytryny
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka suszonej mięty (albo świeżej, drobno posiekanej)
krakersy
ogórek
Wymieszać jogurt z cukrem. Niestety, trzeba się zmusić i użyć sproszkowanego cukru. Normalny nie rozpuści się w zimnym jogurcie.
Dodać twaróg, rozgnieść widelcem i połączyć z jogurtem. Dodać skórkę cytryny i wymieszać. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie ugnieść z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na 30 minut (jeżeli będą w lodówce kilka godzin też nie powinno się z nimi dziać nic strasznego).
Wyjąć z lodówki i obtoczyć w sproszkowanej lub posiekanej mięcie. Przeciąć na pół ostrym nożem i ułożyć na krakersach.
Podawać z plastrami ogórka posypanymi pieprzem.
Rewelacja! zrobię na pewno.w wersji słonej ;)
OdpowiedzUsuń