niedziela, 19 lutego 2012

Talerzem po Azji. Kurczak, surimi i curry.


Kurczak, japońskie surimi, chiński sos ostrygowy, indyjskie curry. Szybkie w przygotowaniu jeżeli zamarynuje się wcześniej kurczaka...
W Polsce nie ma po co napalać się na surimi krabowe. Lepiej poszukać paluszków z mintaja, albo innej ryby białej (byle nie pangi). Widziałam tylko te "o smaku kraba". A samo słowo "krab" sprawia, że mistrzowie marketingu dostają mentalnego orgazmu i podnoszą ceny.
Oczywiście, jak przystało na porę roku, warzywa, którymi się posłużyłam dojrzewają w paczkach i mieszkają w zamrażalniku. Świeże warzywa pewnie wymagałyby krótszego gotowania.


Składniki na dwie porcje:

Garść fasolki szparagowej
¼ czerwonej papryki
Garść marchewki pokrojonej w słupki
2 poszatkowane liście białej kapusty (albo pekińskiej)
1-2 kapelusze grzyba mun
1 pierś z kurczaka
5-6 paluszków surimi
2-3 łyżki sosu ostrygowego
Sok z limonki, sos sojowy,  olej (do smażenia)

Kurczaka pokroić na małe kawałki, wymieszać z dwoma łyżkami sosu ostrygowego i 1 łyżką soku z limonki. odstawić na godzinę.
Surimi wyjąć z zamrażalnika i zostawić do rozmrożenia.
Grzyby moczyć przez 20 minut w ciepłej wodzie, później opłukać i gotować (w świeżej wodzie!) przez 10 minut. Pokroić w cienkie paski. Radzę wziąć tylko dwa kapelusze. Suszone grzyby wyglądają niepozornie, ale namoczone powiększają się nawet pięciokrotnie.
Po godzinie wyjąć wok lub patelnię z grubym dnem i dobrze rozgrzać na największym ogniu. Wlać olej i usmażyć kurczaka (razem z marynatą). Nie zmniejszać ognia. Kurczak powinien usmażyć się bardzo szybko, po 2-3 minutach.
Wrzucić warzywa, podsmażyć chwilę, dolać odrobinę wody, żeby warzywa nie przywierały, zmniejszyć ogień i gotować przez 7 minut albo dłużej, do miękkości warzyw.
Dodać surimi i wymieszać. Dodatkowo przyprawiłam jeszcze sosem ostrygowym, sojowym i imbirem.

Kurczaka z surimi podałam z żółtym ryżem:

1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka żółtego curry
1 mała cebula
łyżeczka masła
małe, kwaśne jabłko
 2 porcje ryżu

Ugotować ryż.
Jabłko zetrzeć. Cebulę zeszklić na maśle. Wlać mleko i zagotować. Mąkę rozrobić z wodą, dodać do cebuli. Dodać jabłko i curry, Gotować pół minuty. Wymieszać z ryżem

Jest to bardziej prymitywna wersja tego sosu.
W zasadzie do potrawy można użyć mrożonej mieszanki chińskiej. Wtedy jest zdecydowanie szybciej.
I jeszcze słówko o sosie ostrygowym. Po otworzeniu należy go schować do lodówki. Bezwzględnie :)

I zapomniałabym dodać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...