czwartek, 16 lutego 2012

Zupa brokułowa z sosem serowym (i orzechami!)





Brokuły polane sosem serowym? Ta zupa to obiadowa wersja tego "eleganckiego" dania.
Zrobione po to, by podnieść się na duchu. By stanąć przed lustrem i powiedzieć "tak, potrafię gotować".
Żartowałam. Tak naprawdę to zupa na życzenie chłopaka

 Składniki na 2 duże porcje
zupa:
500g brokułów
1 szklanka bulionu z warzyw (najlepiej z gotowania marchewki, pietruszki i selera)
1 ząbek czosnku
szczypta chilli, sól, pieprz

Brokuły gotować przez 7-8 minut. Po tym czasie odstawić na chwilkę (ostudzić) i zmiksować, doprawić, dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

sos:
1/4 szklanki śmietany minimum 18%
1/4 szklanki bulionu z warzyw
200g sera brie
2 garstki orzechów włoskich
1 szalotka
masło (do smażenia)
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Ser obrać ze skórki i rozdrobnić. Orzechy drobno posiekać. Szalotkę zeszklić na maśle. Dolać do niej śmietanę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia. Dodać do sosu ser i wymieszać (ser powinien się rozpuścić). Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i dodać do sosu.

Połowę sosu wymieszać z kremem brokułowym. Resztą udekorować zupę. Ja dodatkowo podałam z jajkiem ugotowanym w koszulce (inspiracja pochodzi z kwestii smaku).

1 komentarz:

  1. Zarąbista ta zupa, czy mogę dać topiony zamiast pleśniowego, albo jaki inny ser byś poleciła? Pzdr

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...