piątek, 16 marca 2012

Czekolada i pomidor, czyli "brownie" bez mąki!

Znacie połączenie pomidorów i czekolady? Kiedy pierwszy raz usłyszałam o czymś takim obiecałam sobie, że w najbliższym czasie wypróbuję.
Nie do końca wiedziałam jak to zrobić... Bo pomidory mają sporo wody, może wyjść przecież zakalec. Właśnie dlatego postawiłam na brownie! To ciasto jest genialne... bo jest zakalcem :). No i jak tutaj schrzanić zakalec? Jadłam kiedyś brownie z mąką, ale stwierdziłam, że jest w nim tak dużo czekolady, że dodatkowe węglowodany z mąki nie są mi potrzebne. I dlatego teraz robię to ciasto w wersji bezmącznej. Wyłącznie takiej.
Czym moje brownie różni się w smaku od tradycyjnego? Po pierwsze, smakuje troszeczkę jak mus czekoladowy. To przez brak mąki. Po drugie, pomidor dodany do ciasta sprawia, że czekolada staje się bardzo specyficzna. Smaku i aromatu tak ulepszonej czekolady nie da się do niczego porównać. Oczywiście, połączenie jest bardzo smaczne. Nawet Najlepszy z mężczyzn, który stroni od wszelkich połączeń czekolady z warzywami stwierdził, że "jest dobre" :)

Oczywiście, wcale nie musicie mówić grymaszącym, co władowaliście do ciasta. Gołym okiem pomidor nie jest widoczny :)

Składniki na jedną keksówkę (25x10cm)

100g gorzkiej czekolady
70g masła
2 jajka
1 średni pomidor
cukier*

Sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru wody na sitku.
Na parze rozpuścić masło. Dodać do niego pokruszoną czekoladę i dobrze wymieszać (do całkowitego połączenia). Odstawić na 10 minut.
W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem** ubić na sztywną pianę, żółtka dodać do masy czekoladowej. Kiedy piana będzie sztywna można wlać do niej sos czekoladowy, dobrze wymieszać i dodać pokrojonego pomidora.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez 20–30 minut.

* Brownie potrafi być bardzo gorzkim ciastem. Dlatego jeżeli używamy gorzkiej czekolady można dodać 4–5 łyżek cukru (ja dodałam tyle). Ewentualnie można zastąpić połowę czekolady mleczną i dodać troszeczkę mniej cukru.
Jest to oczywiście wersja dla osób, które są odzwyczajone od cukru. Dla nadużywających polecam około 1/2 szklanki cukru :)

** Cukier dodawać stopniowo, jeżeli wsypiemy cały cukier do białek za jednym zamachem piana może opaść.


Wczoraj odkryłam, że ruszyła akcja "Wypieki bez mąki". Idealnie wpasowałam się w temat, więc chciałabym dodać moje ciacho do tej akcji :)
Akcja zorganizowana przez Violę z F&T i Dietetyczne Siostry :)


Oczywiście, ten wypiek nie jest dietetyczny (choć to zależy od punktu widzenia :) ), dlatego chciałabym go zgłosić do "Wypieków niedietetycznych"

Wypieki bez mąki

7 komentarzy:

  1. Jestem zachwycone i zaskoczona pomysłem!!! Z przyjemnością zaakceptuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem totalnie zaskoczona i zaintrygowana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapamiętam ten przepis, w sam raz do mojej kwietniowej akcji odważnego przeplatania

    OdpowiedzUsuń
  4. @Viola @burczymi: Dziękuję! A połączenie naprawdę godne polecenia :)

    @mariszka: widziałam i zastanawiam się, czy nie wziąć w tej akcji udziału. Nie wiem, czy moi znajomi i rodzina wytrzyma psychicznie kolejne, odważne połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tym cudem to zapraszam do projektu Czekoladowe Wyznanie, szczegóły u mnie na blogu :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego zestawu jeszcze nie znałam, a robię te ciasta już dość długo. Jednak żeby był tam pomidor to pierwszy raz słyszę. Dla mnie prawdziwe brownie to jest z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdzie wykorzystana jest oczywiście najwyższej jakości czekolada.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...