Przedstawiam państwu herbatniki. Miały być takie zwykłe, podstawowe, ale dodałam mąki pełnoziarnistej.
I (o nie!), wyszły digestive. Tak, to moje pierwsze podejście do herbatników.
I (o nie!), wyszły digestive. Tak, to moje pierwsze podejście do herbatników.
Takie zwykłe herbatniki to bardzo ciekawa sprawa. Są łatwe w przechowywaniu (może się kruszą, ale przynajmniej nie gniją) i dlatego dawniej znajdowały się w prowiantach podróżników, marynarzy i wojskowi. Z tego co wiem, to wojskowi do dziś dostają w racjach żywieniowych herbatniki (na przykład w Wielkiej Brytanii) :)
Herbatniki klasyczne z oczyszczonej mąki pszennej to jeden rodzaj, innym jest pełnoziarnisty herbatnik digestive. Został opracowany w Szkocji, pod koniec XIX wieku.
Pełnoziarniste "digestive biscuit" miały mieć niesamowitą właściwość — pomagały podobno trawić
i działały kojąco na żołądek. Oczywiście, to stwierdzenie jest już dzisiaj obalone.
i działały kojąco na żołądek. Oczywiście, to stwierdzenie jest już dzisiaj obalone.
Składniki na 30* ciastek
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g białej mąki pszennej
20g otrębów żytnich
60–70g masła
4–5 łyżek płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 jajko
szczypta pieprzu
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, otrębami, płatkami owsianymi i cukrem. Pokroić masło na kawałki, włożyć do mąki i posiekać tłuszcz (na malutkie kawałeczki). Wymieszać jajko ze śmietaną oraz mlekiem. Dodać do masy, popieprzyć i wyrobić ciasto**.
Włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto (na grubość około 0,5cm) i wyciąć ciasteczka szklanką. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w 180°C przez 15–20 minut.
*Może ich wyjść troszeczkę więcej niż 30. Ja nie upilnowałam ciasta i
kilka herbatników zostało zaciągniętych przez mojego zwierza do tajnej
spiżarni za fotelem.
**Uprzedzam, że ciasto nie będzie jednolite. Nie można się tym przejmować - ważne jest żeby wyrobić ciasto dość szybko.
Kiedys strasznie mnie dziwila ta nazwa, dopoki sie nie dowiedzialam, jakie wlasciwosci przypisywano tym ciachom :) Twoje wygladaja idealnie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacha, w sam raz żeby zabrać do pracy lub szkoły i chrupać kiedy dopadnie mały głód :)
OdpowiedzUsuńCzy biała mąka jest konieczna?
OdpowiedzUsuńBiała mąka pewnie nie jest konieczna, ale jeżeli użyjesz tylko pełnoziarnistej, to dobrze byłoby zwiększyć ilość mąki i nie dodawać już otrębów.
Usuń