poniedziałek, 12 marca 2012

Odchudzona masala czaj

Masala czaj to sposób parzenia herbaty przywieziony na zachód z Indii. Tak naprawdę jest to mocna, czarna herbata (bez żadnych aromatów) gotowana razem z mlekiem i przyprawami.
Kiedy poprosicie o nią w restauracji możecie zapomnieć o deserze. Zazwyczaj jest tak słodka, że zjedzenie po niej dodatkowych cukrów skutkowałoby murowana cukrzycą.
I dlatego ten przepis nazwałam "odchudzonym" — nie zawiera zbyt dużo cukrów, a dodatek pieprzu podobno ułatwia trawienie ;)

Składniki na filiżankę

1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 pełna łyżeczka czarnej herbaty*
1/4 łyżeczki cynamon
2 goździki
3-4 ziarna kolendry
1 ziarno pieprzu

Do małego rondelka wsypać goździki, cynamon i imbir. Zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty. Do wody wsypać herbatę, wrzucić pieprz i kolendrę, wlać mleko i gotować przez 5 minut.

Ja nie dodawałam żadnej substancji słodzącej, ale jeżeli musimy posłodzić, to miodem. Do tego zestawu pasuje lepiej niż cukier.

*Użyłam zwykłej assam.

Lubię herbatę!

3 komentarze:

  1. robiłam taką jakiś czas temu, całkiem smaczna jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jakoś nie mogę się przemóc do picia herbaty z mlekiem. Może dlatego, że próbowałam raz i była naprawdę okropna...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno ta herbata jest obrzydliwa, uprzedzam :)
      Ja też nie mogę wypić herbaty z mlekiem bez tych wszystkich przypraw i na zimno. Ta wchodzi mi gładko, a szczególnie jeżeli jest słodka. A tradycyjnie potrafi być bardzo słodka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...