To mój kolejny przepis na mięsne kulki. Mięso to pierś z
kurczaka (wbrew pozorom można zrobić mielone z chudziutkiego piersiątka) z
ziołami i koncentratem pomidorowym. Wątpię, że dobrze byłoby je dodać do klasycznego
sosu pomidorowego, ale z pesto z cukini są pyszne!
Do tego podałam mój
ulubiony makaron. Penne rigate, czyli „piórka” z rowkami pochodzące z południa
Włoch. Mogłabym go jeść ze wszystkim!:)
Składniki na dwie porcje:
1 pierś z kurczaka (200g)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżka zarodków pszennych
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
olej (do smażenia)
Pierś zmielić razem z czosnkiem. Dodać resztę składników i
dokładnie wymieszać (najlepiej łapą). Uformować małe kuleczki I włożyć do
lodówki na minimum 10 minut. Wyjąć je I usmażyć ze wszystkich stron na dobrze
rozgrzanym oleju. Trwa to jakieś 7 minut.
Do gorących pulpetów na patelni dodać sos i podgrzewać
przez 3–4 minuty na wolnym ogniu.
Pesto to:
4 łyżki mojego pesto z cukini,
albo 3 łyżki pesto ze sklepu i trochę
wody.
Przepis trafia prosto do akcji Maggie „klopsiki i pulpety”.
Swietnie wygladaja! Nigdy nie dodawalam do klopsikow koncentratu, to calkiem ciekawy patent.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danieee ;)
OdpowiedzUsuń