sobota, 21 lipca 2012

Przekąska marchewkowa


W końcu zrobiło się cieplej! Uwielbiam słoneczne i niezbyt ciepłe lato!
Słoneczna, letnia aura nie zachęca mnie do zbytniego rozpisywania się. Zresztą, kto by to czytał? Wszyscy na urlopach, albo na działkach, stawach, w parkach, ogrodach zoologicznych...
Czas regeneracji i katorga dla skóry (opalanie się, każdy wie, że szkodzi, ale tak mało osób się nad tym zastanawia).
Dlatego proponuję wam zdrową, lekką i pyszną przekąskę marchewkową. Oprócz walorów smakowych marchew ma w sobie karoten, który pomaga uzyskać mojej skórze ładny kolor bez udziału słońca.
Przecież każdy wie, że ja wychodzę dopiero po 18, prowadzę nocne życie i piję ludzką krew. Dlatego nie mogę się opalać… to takie oczywiste! :)

Składniki na porcję:
200g marchewki
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Marchew pokroić na plasterki albo w słupki. Wymieszać z olejem (można go dodać więcej), cynamonem, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Piekarnik nagrzać do 200 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim marchewkę (cienką warstwą) i piec przez 30 minut.
doprawiony ketchup, składa się z: ketchupu, koncentratu pomidorowego, soli czosnkowej, chilli w proszku i zmielonej włoszczyzny.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie chipsy marchewkowe ;D
    w ogóle jestem uzależniona od marchewek, jem przynajmniej 3-4 dziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak byłam w wieku podstawówkowym to nie jadłam drugiego śniadania w postaci kanapek. Zawsze dawałam je psom, albo kotom w drodze ze szkoły do domu.
      Pomagały tylko marchewki, rzodkiewki i inne warzywa, które wcinałam z ochota na drugie śniadanie. W zasadzie to temat na osobna dyskusję, bo przez te warzywa moja mama miała spore kłopoty :)

      Usuń
  2. Gdzie jest cieplej?
    U nas wciąż jest zimno:)
    A przekąski... właśnie takie powinnam jadać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy czego oczekujesz... dla mnie 28–20 stopni i słońce to istny raj.
      Może tak być przez całe lato!

      Usuń
  3. Smaczne i zdrowe!
    A ostatnio jadlam marchewke w... occie. Podobno Grecy lubia sobie pogryzac takie cos do piwka. Wcale mnie to nie dziwi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewka w occie brzmi bardzo zachęcająco, lubię wszystko co jest w occie ;)

      Usuń
    2. Matka by mnie chyba zabiła. Ona jest wręcz uczulona na zapach octu :)
      A marynowana marchewka? Maggie, wiesz może co oni do niej dodawali?

      Usuń
  4. Robiłem kiedyś identyczne przekąski, tylko zamiast cynamonu dodałem rozmaryn. Ale zaciekawił mnie ten dodatek, następnym razem dodam cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na przekąskę. Będę robić. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...