wtorek, 14 sierpnia 2012

Lody? Owsianka? No i bez cukru...


No tak. Chciałam, naprawdę chciałam napisać o Poznaniu. Ale nie mam pomysłu. Do relacji (i do zdjęć!) odsyłam na bloga Guli. Dobrej zabawy!
Na blogu Pinkcake pojawiły się lody daktylowe. Wiedziałam, że to coś, co muszę wypróbować i to najlepiej już teraz! Nie   upały, bo zawsze, kiedy jem lody, gdy jest gorąco, to strasznie boli mnie gardło.
Dla mojego gardła 17 stopni to odpowiednia pora na zamrożone mleko :)
Lody te mają same zalety: bez cukru (słodzą tylko daktyle!), no i bez jajek.
W dodatku postanowiłam je zjeść na śniadanie, więc dodałam do nich płatki owsiane. No i wyszła... owsianka jak lody!

Przepis na 2 porcje:
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek (około 130g)
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
90g płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego 
szczypta cynamonu
Szklankę mleka podgrzać, rozpuścić w niej kawę i zalać daktyle. Odłożyć na pół godziny.
Po tym czasie zmiksować dokładnie daktyle i dolać do nich pozostałe mleko, cynamon i olej. Dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać płatki owsiane.
Przelać do formy, w której będzie mrozić się płyn. Wsadzić do zamrażalnika i mrozić przez 12 godzin. Co godzinę mieszać, ewentualnie miksować lody.
Podałam z gorzką czekoladą, skropione sokiem z limonki (mam świra na punkcie tego połączenia)



19 komentarzy:

  1. Oo, to się nazywa pomysł. Też mi dzisiaj utkwiły w pamięci lody owsiane zobaczone na jednym blogu. Bardzo podoba mi się Twoja propozycja, zwłaszcza, że uwielbiam daktyle za to, że są tak okropnie słodkie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smacznie wyglądają! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej pysznie i zdrowo, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wpadłbym na to, żeby do lodów dodać płatki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bym nie wpadła, ale trzeba je przecież było zjeść na śniadanie :)

      Usuń
  5. Nie jadłam takiego połączenia. Ciekawa jestem jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać się, że zrobiłam dziś i smakowało.
    Genialny pomysł.
    Klepka

    Zapraszam do siebie http://klepka-pisze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. smacznie! osobiście uwielbiam połączenie lodów i owsianki

    OdpowiedzUsuń
  8. Znalazłam same "za" coby je zrobić. Brak jajek i brak cukru są tu najważniejsze :) Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł wspaniały. Siedzę, piję kawkę, czytam Twój post i naszła mnie ogromna ochota na Twoje lody :-) Z chęcią wypróbuję! pozdrawiamy ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądaja przepysznie - super pomysł!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietny pomysl! Az mnie korci, zeby wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  12. O, też byłam na Festiwalu Smaku :)
    A deser mi sie podoba, chociaż przyznaję, że wolałabym z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna czy byłabym w stanie zjeść te lody z cukrem. Suszone daktyle same w sobie są obrzydliwie słodkie :)

      Usuń
  13. Ale pychota! Inspirujesz! Tylko szkoda że nie mogę daktyli jeść :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...