sobota, 27 lipca 2013

Lody bananowe z awokado (bez tłuszczu, bez jajek)


O moim zamiłowaniu do nowoczesnych cudeniek, wylansowanych przez głupkowate, kobiece magazyny było już sporo w tamtym roku.
Bezcukrowe rzeczy i Domowy wyrób, to takie miejsca, w których każdy omamiony przez "Cosmopolitan", znajdzie coś dla siebie.
Dzisiaj kolejna porcja mojego kulinarnego zboczenia!
Bananowe lody, idealnie kremowe dzięki awokado. Można do nich dodać wszystko — leśne owoce, miętę, kakao... i jeść ze smakiem.

Składniki na 3–4 porcje:
2 małe banany, pokrojone na 4 części i zamrożone
1/2 dojrzałego awokado
1 łyżka cukru pudru
Banany odstawić na 10 minut (jeżeli jest bardzo gorąco, na krócej). Zmiksować z awokado i cukrem.
Podawać ze świeżymi, kwaśnymi owocami.

Lody powstały w ramach wspólnego gotowania.  Razem ze mną chłodne rzeczy przygotowały: Dobromiła, Lejdi, Maggie, Martynoosia, Mirabelka, Pela i Panna Malwinna.
A przepis dołączam do akcji Peli: "Dla ochłody"

8 komentarzy:

  1. nie lubię awokado, mam nadzieję, że nie czuc go zbytnio w tych lodach, bo fajną muszą mieć dzięki niemu konsystencję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbym nie lubiła awokado, to chyba bym się nie zdecydowała...
      No, czuć go, czuć :)

      Usuń
  2. Ciekawe, będę musiała spróbować. W sumie to awokado jest tłuste (takim "dobrym" tłuszczem), więc nic dziwnego, że nie trzeba już dodawać innego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie kazde zboczenie jest zle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. spoko, lubię awokado jak koń owies

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł, koniecznie muszę spróbować - muszą być cudownie kremowe... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają nieziemsko, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...