poniedziałek, 17 lutego 2014

Bez pieczenia: tarta z limonkowym curdem


Dzisiaj przepis podwójnie urodzinowy. Jakiś czas temu mentalnie przekroczyłam magiczną 16-stkę, a moje ukochane dziecko (tak, tak, słodkie i rozkoszne Jedz mnie!) ma 2 lata!
Przepis na tę tartę to kwintesencja tego, co uwielbiam robić na tym blogu. Bez piekarnika to moja ulubiona seria i gdybym była mniej leniwa, spod moich rąk wychodziłyby pierdyliardy ciast niewymagających pieczenia.
Nie robię tego także z obawy o swoje biodra :)
Więc, jeszcze raz! Sto lat, sto lat — dla mnie i mojego bachorka.
Tartę z użyciem dowolnych cytrusów zrobił też Mops w kuchni.


Przepis (na tortownicę o średnicy 20 cm):
ciasto
300 g ciastek maślanych (domowych, sklepowych albo zwykłych herbatników)
5 łyżek jogurtu greckiego
Ciastka dokładnie rozgnieść (można także zmielić w malakserze). Dodać do nich jogurt, spróbować i, ewentualnie, posłodzić. Masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie wyłożyć ciastkami.
limonkowy curd
60 g masła
60 g cukru pudru
sok z 2 limonek i skórka z 1 limonki (wcześniej wyparzonej i wyszorowanej!)
1 roztrzepane jajko
2 garnki: większy i mniejszy
Dno dużego garnka zalać gorącą wodą i położyć na nim mały garnek (poziom wody powinien być tak duży, żeby nie wygotował się po 30 sekundach, a jednocześnie nie dotykał mniejszego garnka).
Do mniejszego wlać sok, skórkę z limonki i cukier, gotować na parze aż cukier się rozpuści. Dodać masło i wszystko dokładnie wymieszać (poczekać aż masło się rozpuści). 
Roztrzepane jajko wlać do limonkowej masy i szybko wymieszać. Gotować chwilę na parze aż sos zgęstnieje (cały czas mieszać), ostudzić, odstawić na godzinę do lodówki.
Krem wyłożyć na ciastka.
masa śmietanowa
250 ml śmietany 36%
5 łyżek wiórków kokosowych (dodatkowo łyżka do dekoracji)
4 łyżki cukru pudru
1/2 mango
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Wiórki delikatnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Dodać je do śmietany i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć na curd i wyrównać górę ciasta. Posypać dodatkowymi wiórkami.
Mango umyć, obrać, pokroić w paski i udekorować nimi ciasto.
Przykryć tartę folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny. 

6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja i to bez pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. A i zapomniałam pogratulować 2 lat blogowania i życzyć wielu dalszych kulinarnych eksperymentów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i dziecka ;) Tarta jest obłedna i tak prosta do przyrządzenia. I jeszcze z mango. Wow, wow :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze życzenia urodzinowe dla Was :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta, która powala smakiem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...