poniedziałek, 14 maja 2012

Meksykański ryż z kurczakiem



Wskazówka numer jeden: jeżeli chcecie, by ryż był czerwony, to dodajcie więcej pomidorów. Moje były troszeczkę za małe, więc ryż wchłonął cały kolorek. na szczęście smak pozostał i choć danie wygląda niezbyt meksykańsko, ale smakuje jakby tak... jakbym mogła to sobie wyobrażać gdybym była Meksykanką :)
W końcu jest limonka, ostra papryka, czerwona fasola. Czego chcieć więcej? Oprócz koloru, oczywiście



Składniki na dwie porcje:
2 średnie pomidory
2 małe ząbki czosnku
1 mała cebula
80g ryżu
1/2 piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 szklanka wody
1/2 świeżej papryczki chilli
sok i skórka z 1/2 limonki
sól, pieprz, ostra papryka,
olej (do smażenia)

Ryż moczyć w zimnej wodzie przez godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Papryczkę przekroić wzdłuż, wyjąć nasiona. Włożyć ją do blendera, dodać pokrojoną na duże kawałki cebulę, czosnek, sok z limonki, startą skórkę z limonki i pomidory. Zmiksować wszystko na gładką masę.

Ryż  podsmażyć na oleju (na głębokiej patelni), aż będzie szklisty. Dodać do niego papkę z pomidorami, szklankę wody i gotować razem przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i, ewentualnie, ostrą papryką.

Po tym czasie dodać do ryżu pokrojoną pierś z kurczaka, odcedzoną kukurydzę i fasolę. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. Jeżeli jest taka potrzeba można dodać trochę wody. Podawać na gorąco posypane szczypiorkiem.


Hola Mexico 2

4 komentarze:

  1. Wyglada bardzo apetycznie i kolorowo. I wcale nie brakuje pomidorowej czerwieni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie to gotuje u niestety musze napisać ze przepis jest nie pełny. Nie piszesz kiedy dodać zmiksowaną mieszankę do patelni. Poza tym uważam ze mięso należy najpierw podsmażyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie najpierw jest mowa o zmiksowanych pomidorach, papryce, cebuli, czosnku, limonce... a później "wlać pomidory do ryżu".
      Faktycznie, to chyba nie jest jasne, ale chodziło o papkę ze zmiksowanymi pomidorami.

      Mięsa nie smażyłam wcześniej. Ugotowałam w ryżu. Było dobre, trochę zdrowsze. Ale, oczywiście, to rzecz gustu.

      Cieszę się, że danie jakoś wyszło (mimo takiej wpadki) :)

      Usuń
  3. Ale ogólnie teraz to jem i w smaku jest dobre

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...