Jak już pisałam ozdabianie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem. Jestem niesamowicie niecierpliwa. Kokosowo-czekoladowy Pikachu to dla mnie poziom hard. Nie użyłam lukru plastycznego, bo jest okropny w smaku.
Ciasto było prezentem dla Najlepszego z mężczyzn (tak, jesteśmy z pokolenia pokemonów). Nie chciałam ryzykować, więc zrobiłam ciasto już wypróbowanego przepisu z "moich wypieków". Dorota ma racje: jeżeli lubicie bounty polubicie to ciasto. Jestem przekonana, że szefowie "Mars Incorporated" wymyśliliby właśnie takie ciasto jeśli chcieliby zrobić "bounty kanapkę" :)
Uwaga! post jest długi, bo opisałam wszystko krok po kroku.
I... sto lat!
Składniki na blachę o wym. 23x23cm:
60g mlecznej czekolady
50g kakao
200ml gorącej wody
145g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20g cukru trzcinowego
30g białego, drobnego cukru
60g masła*
2 jajka
1 szklanka mleczka kokosowego
Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym, wsypać kakao. Zalać wszystko wodą i dokładnie wymieszać.
Wymieszać proszek do pieczenia i mąkę w drugim naczyniu.
Cukry utrzeć (mikserem) z roztopionym masłem. Wbić jajka i każde ubijać minutę.
Do masy jajecznej wlać czekoladę i mleczko kokosowe. Ja zrobiłam nieostrożnie i ciasto wyszło dobre, więc nie musicie przesadzać z delikatnością.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać (tak jak muffinki, do połączenia się składników). Piec w 180 C przez 45 minut, do suchego badyla.
ciasto przed... |
i po zabiegu |
Kiedy wystygnie wyłożyć na blat, przeciąć
na pół w poziomie i przygotować szablon w kształcie Pikachu. U mnie była to
zwykła kartka papieru
Wycinać!
Następnie w szablonie wyciąć detale takie jak:
nos,
gęba, łapy. Będziemy je później obsypywać ciemnym
kakao.
W dniu urodzin zrobiłam krem kokosowy,
pomalowałam na żółto i modliłam się, by ciasto się nie rozpłynęło:
Krem kokosowy:
100 ml śmietany 30%
240g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 bardzo płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
0,1g żółtego barwinka w proszku
W przypadku upału: miskę, w której będziesz
ubijać śmietanę wsadź na 30 minut do lodówki,
a mieszadełka miksera do zamrażalnika.
a mieszadełka miksera do zamrażalnika.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej ostrożnie
cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i dodaj do śmietany. Dodać mascarpone i
wiórki kokosowe i ostrożnie wymieszać.
120g kremu odłóż do miski. Resztę wyłóż na jedna połówkę ciasta, przykryj drugą. Barwnik rozpuść
w niewielkiej ilości wody i wymieszać z kremem w misce.
120g kremu odłóż do miski. Resztę wyłóż na jedna połówkę ciasta, przykryj drugą. Barwnik rozpuść
w niewielkiej ilości wody i wymieszać z kremem w misce.
Żółty krem rozłożyć na wierzchu ciasta i dokładnie, płaskim nożem ukształtować. Dobrze, jeśli powierzchnia jest idealnie równa, ale z bitej śmietany z wiórkami kokosowymi raczej Wam to nie wyjdzie...
Na kremie położyć szablon i posypać kakao wymieszanym z cukrem. Policzki to jabłka ugotowane w syropie hibiskusowym
ahahah świetne!
OdpowiedzUsuńŚliczny :) Ja co prawda nie bardzo wiem, o co chodzi z tymi pokemonami, ale ciasto wygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńJa tez nie lubię lukru plastycznego i dekoracja nie jest moją mocną stroną ale Twoje ciacho wyszło superowo:-)
OdpowiedzUsuńRe:Coco Cool to woda z wnętrza młodych orzechów kokosowych i jest przepyszna:-)
Zapraszam do mnie ...zostałaś wciągnięta do zabawy i czekam na odpowiedzi:
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2012/05/tag-11-pytan.html
wow!!! :D hihi super - uwielbiam bounty i pichachu :P dodaje do akcji
OdpowiedzUsuńPikachu ma łapki i pyszczek, a nie jakąś "gębę" :D
OdpowiedzUsuń