piątek, 8 czerwca 2012

Banan z cytryną pod migdałami (crumble)


Nie do końca widziałam, czy crumble to po prostu owoce pod kruszonką, czy owoce jagodowe pod kruszonką. Bo wszędzie pod tą nazwą widziałam truskawki, jagody, jeżyny, agrest, od wielkiego dzwonu jabłka. A w moim domu były tylko banany... okazało się, że banany przełamane cytryną to strzał w dziesiątkę!
Deser jest kaloryczny, ale bardzo zdrowy. Brak mu zwykłej mąki, bo zastąpiłam ją tartymi migdałami (a to też podbija kaloryczność). Co więcej, jest bez cukru, ale z miodem :)
 
Składniki na 2 porcje:
2 duże banany
1 cytryna
70g mielonych migdałów
30g masła
2 łyżki płynnego miodu
Masło wyjąć z lodówki.
Banany pokroić na kawałki, rozłożyć w małych, żaroodpornych foremkach. 
Cytrynę dobrze wyszorować pod bieżącą wodą i sparzyć. zatrzeć skórkę z 1/2 cytryny i posypać nią banany. Wycisnąć też 2 łyżki soku i polać owoce.
W większej misce wymieszać masło, migdały i miód. Kruszonkę położyć na owocach i piec w 180 C przez 30 minut. Podawać ciepłe razem z połówkami cytryny (na talerzyku obok, żeby każdy mógł regulować kwaśność)

Owoce pod kruszonką przygotowałam wspólnie z: Anią z Mopsem i Anią D. Chantel, Emmą, Lejdi, Kabką, Maggie, Malwinną, Paszczakiem i Shinju.

Wcześniej, pod kruszonką znalazły się także jeżyny

P.S. Tak na marginesie. Przepraszam Cię, Maggie, że tak narzekam na wszystko. Zmienię się, obiecuję! :) 

12 komentarzy:

  1. Banany też dobra rzecz. Choć w sezonie nie mogę nie kochać truskawek. Dziękuję za crumbel'owanie.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ale ciekawa odmiana dla crumble ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. A u ciebie jak zwykle niebanalnie! Slodycz banana + kwaskowatosc cytryny to chyba niezla kombinacja, co?

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo oryginalne crumble :) e tam, zaraz kaloryczny... tak czy siak, dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko! Bardzo mi się podoba, że ten/ta/to (?) crumble jest nieprzekombinowany/a/e. Prosty i szlachetny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba będzie "to" crumble :). Dziękuję bardzo!

      Usuń
  6. zestawienie bardzo fajne, a że banany z cytryną są smaczne, to wiem z doświadczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tam, kaloryczne. Banan, cytryna i chrupiąca migdałowa kruszonka jest tego warta! Dziękuję za wspólne pichcenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najbardziej oryginalne crumble zrobiłaś, ja poszłam na łatwiznę ;) Świetny pomysł z bananami, same są mdłe, dodatek cytryny na pewno im posłużył :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginalność wynika z tego, że nie chciało mi się iść po żadne "normalne" owoce. w domu miałam tylko banany. A to jest lenistwo :D

      Usuń
  10. bardzo odkrywcze są Twoje przepisy : ) podoba mi się to!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...