wtorek, 12 czerwca 2012

Domowy "Kubuś: marchew, banan, jabłko"


Nie znoszę reklamy soku "Kubuś". Kojarzycie? Najpierw slogany typu "nie dodajemy cukru, bo wiemy, że dzieci są słodkie", ładne reklamy, adresowane dla najmłodszych.
A później patrzę na etykietkę produktu w supermarkecie... i co widzę? Syrop glukozowo-fruktozowy!
Dlatego, za namową kolegi, który pokazał mi ten filmik, postanowiłam zrobić swoją wersję mojego ulubionego soku z marchewki, jabłka i banana.


Składniki na około 500ml soku:
300g marchewki
1 duży, bardzo dojrzały banan
200ml soku jabłkowego (bez cukru)
1–2 szklanki chłodnej wody
Marchew ugotować w wodzie (ewentualnie posłodzonej 2 łyżkami cukru) przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć ją i odłożyć na kilka minut do ostygnięcia. Zmiksować marchew na gładką masę, razem z bananem i sokiem jabłkowym.
Powstanie z tego bardzo gęsty mus, więc, najlepiej ostrożnie rozcieńczać wodą, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. U mnie wystarczyła szklanka wody, ale, oczywiście, możecie potrzebować trochę więcej wody.
Sok przechowywać w lodówce, maksymalnie przez 2 dni.


9 czerwca 2012, ulica Piotrkowska w Łodzi — zombie napojone sokami (głównie z chmielu i pszenicy) atakują ludzkość...


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam soki marchewkowo-owocowe. Piszę się na Twoja bezcukrową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy Kubuś? Jestem zdecydowanie na tak, tym bardziej, że bez użycia sokowirówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Reklamy mnie omijaja, bo TV nie ogladam. Ale taki domowy, zdrowy sok bardzo mi sie podoba! No i bez sokowirowki - duzy plus!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie trzeba reklam oglądać. "Kubusie" mają na butelce wielki napis "BEZ DODATKU CUKRU"...

      Usuń
  4. Jak najbardziej podoba mi się mieszanka smakowa. Dziękuję za odwiedziny, faktycznie sie zgrałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis. co prawda za sokami ogólnie nie przepadam, ale może taki domowy zmieniłby moje podejście do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna mam zapisane, by to zrobić, tylko jakoś się zebrać nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym była za tym, żebyś opracowała proporcje na wersję z truskawką, bo sok wyszedł mi ostatnio... dziwny.

      Usuń
  7. Jestem leniem i nie chce mi się podgotowywać marchewki i wrzucam do sokowirówki w domu. Choć to może być mój nowy soczkowy hit =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie też bym tak robiłam, ale... nie posiadam sokowirówki :)
      W związku z tym muszę sobie radzić!

      Usuń
  8. Właśnie zrobiłam;) moja wersja jest bez bananów za to z truskawkami i brzoskwinią. Pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi smaka... Cudownie wygląda! i ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobny :) tyle, że zamiast soku jabłkowego ścieram jabłka na tarce i daję więcej wody. W mojej okolicy jest kłopot z dostaniem prawdziwego soku jabłkowego, są tylko "soki odtworzone bez cukru z soku zageszczonego"...
    Czasem troszkę imbiru, czasem cynamonu, a czasem nic więcej ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...