środa, 5 września 2012

Placek z mięsem (po turecku)



Placek jest genialny! Pochodzi z "Kulinarnych podróży" z tomu "Kuchnia turecka". Ten przepis jest delikatnie zmieniony (no, dobra, może trochę bardziej niż delikatnie).
I jest to chyba najlepsze ciasto drożdżowe jakie udało mi się zrobić! Kruche, wyrośnięte, nie czuć w nim tego okropnego posmaku drożdży (choć amatorzy bimbru pewnie nie mają nic przeciwko). Może niezbyt szybkie, bo przecież musi swoje odstać, ale... w czasie, kiedy ciasto rośnie robicie farsz, a potem już tylko... do pieca! Siup!
I co najważniejsze: da się tym najeść! :)

Najpierw placek, później impreza z Asafem: aż sama się zdziwiłam, że dotąd go nie znałam.


Składniki na 2 placki:
200g mąki pszennej
25g otrąb pszennych
18g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
1 łyżka jogurtu (pełnotłustego)
szczypta cukru
Drożdże rozpuścić w 70ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i szczyptę cukru. Zostawić na 10 minut w naprawdę ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z otrębami i solą. Dodać do nich drożdże, jogurt i olej. Dokładnie wyrabiać (przez 10 minut), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz:
1/4 czerwonej papryki
1 duży pomidor (bez skórki i gniazd nasiennych)
2 plastry cebuli
trochę posiekanego szczypiorku
200g mielonego mięsa (u mnie indyk)
sól, pieprz, oregano
olej (do smażenia)
Paprykę i pomidora pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i oregano.
Usmażyć mięso na oleju razem z pozostałymi składnikami.
Z ciasta uformować 2 owalne placki, nałożyć na nie farsz i zawinąć brzegi do góry.
Piekarnik nastawić na 220 stopni, włożyć placki, kiedy temperatura w piekarniku będzie osiągała, mniej więcej, 150 stopni. Piec przez 15 minut.

17 komentarzy:

  1. tak jest najlepiej, jak robi się jedno a zajmujemy się drugim. Nie korci, zeby ciągle sprawdzać czy wyrosło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, no masz rację :) Może właśnie dlatego wyszedł. Faktycznie nie zaglądałam :)

      Usuń
  2. Pyszności! sama ostatnio robiłam coś podobnego i było bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, placki drożdżowe z mięsem to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale tu pysznie u ciebie! Takie placki mozna kupic w wielu tureckich lokalach, uwielbiam je, ale w domu jeszcze takiego cuda nie robilam. Blad, wielki blad!
    Mam nadzieje, ze impreza z Asafem sie udala ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że impreza się bardzo udała, bo dla mnie trwała dwa dni ;)

      Usuń
  5. W życiu bym nie wpadła żeby do ciasta drożdżowego dodać otręby. Zdecydowanie numer 1 na liście "DO WYPRÓBOWANIA" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam czegoś takiego. Muszę spróbować. Uwielbiam placki pizzowe, ale taka opcja tez może być pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego czegoś nigdy nie jadłam. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wygląda - zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. swietny pomysł z tym plackiem!

    OdpowiedzUsuń
  10. smacznie wygląda koniecznie muszę zrobić ....ale jestem głodna a do obiadu jeszcze tyle czasu ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kuchnię turecką gotuję codziennie ale przyznam że tego placka już dawno nie robiłam.kiedyś wyszedł mi przez przypadek:)gdy zaczynałam piec, dałam za dużo drożdży i nie rozwałkowałam ciasta,które miało być cienkie:)u mnie w domu rodzice zawsze robili w wersji z serem.natalia

    OdpowiedzUsuń
  12. No moja miła Pani właśnie czekam ,aż mi ciasto urośnie, czyli tą godz i zobaczymy ocenimy co też Pani tu nam proponuje za przepisy :))))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa... zaczynam się bać! :) W bardzo ciepłym miejscu powinien być...

      Usuń
    2. nie ma czego ja żartowałam
      jestem pojedzona jak mops.... było pyszne ładnie wyrosło
      przepis wpisuje na stałe do mojego kajetu:)

      Usuń
  13. kupując araba, osiedlasz kebaba.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...