niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami



Upały i wzmożona ilość nauki dały mi bardzo w kość. Stałam się złośliwa, nieznośna, leniwa i zrzędliwa. Ciężko ze mną żyć, więc przebywam ostatnio tylko z fretką, która ma gdzieś moje narzekanie — kładzie się i śpi, albo idzie sobie do miski z wodą.
Moim jedynym sposobem na walkę z upałem (oprócz siedzenia w ciemności i przy zamkniętych oknach) jest łażenie z wilgotnym ręcznikiem na ramionach.
Macie coś lepszego?
A dzisiejsze ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mogę piec drożdżowe tylko latem (zimą u mnie za zimno), więc korzystam z tego, ile mogę. Były racuchy, był chleb z orzechami włoskimi... i ciasto z truskawkami! To jedyna sytuacja, w której mogę zrezygnować z kuchennego chłodu...
Inne propozycje na ciasta, albo deser z truskawkami mają: Bartoldzik, Chantel, Gin, Malwinna, Mirabelka, Mopsik, PelaShinju, Siankoo, SiaśkaWojciech.

Na blachę o średnicy 20 cm
ciasto:
450g pszennej mąki
20g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
50g masła
60g cukru
2 jaja
Mleko podgrzać. w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić na kilka minut (aż drożdże się pienią).
W międzyczasie przesiać mąkę do wysokiej miski, rozpuścić masło (i odstawić na chwilę, żeby ostygło). Jajka utrzeć z cukrem.
Do mąki dodać jajka i drożdże. Delikatnie wymieszać składniki i dodać roztopione masło.
Wyrobić łapką na gładkie ciasto (zajmuje to około 10–15 minut) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie (albo wtedy, kiedy ciasto powiększy się o 100%) zagnieść ciasto jeszcze 2 razy i odstawić na kolejną godzinę).
W tym czasie idziemy do sklepu, na ploty, do kina. Wracamy po 55 minutach i robimy
 truskawkowe wnętrze:
2 szklanki niewielkich truskawek
1 łyżka cukru pudru
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki (większe na plastry). Zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
kruszonka:
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki cukru
30g miękkiego, albo roztopionego masła
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Nastepnie dodać masło i zagnieść.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, albo nasmarować wnętrze masłem i posypać mąką.
Na blachę wylać ciasto, rozłożyć na nim truskawki i posypać kruszonką.
Piec w 180 C przez 20–25 minut.
Ciasto będzie pięknie wyrośnięte, a później opadnie na środku. Nie bójcie się :)

13 komentarzy:

  1. Drożdżowe zawsze,ale puszyste,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ja, ale mi smaka narobiłaś!:)
    Na upał? Może orzeźwiające koktajle?

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto na deser to marzenie. Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie upałów brak, więc się niestety chłodzić nie muszę...
    A ciacho wygląda bosko, uwielbiam drożdżowe z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż tutaj mi to ciasto pachnie :) jak dobrze, że sezo truskawkowy trwa i można przygotować takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie jeszcze lekko ciepłe drożdżowe z truskawkami mmm marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdy są upały walczę z rodziną o wiatrak;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pod wiatrakiem można postawić miskę z lodem. Ewentualnie można pare dni zaczekać i będzie spokój od słońca ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Allle ślinka mi cieknie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś upiekłam. Rewelacyjne, pyszne, wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...