piątek, 19 lipca 2013

Błyskawiczna owsianka bez gotowania


Nie regulujcie odbiorników!
Owsianka jest standardową potrawą blogów śniadaniowych, wiem. Nie ulegajcie pozorom, dalej jesteście na "Jedz mnie!"
Dzisiaj będzie przepis orientacyjny, na owsiankę, którą mogłabym jeść każdego dnia. Od 2 lat mi się nie znudziła! W robieniu owsianki w trzy minuty (ciepłej owsianki!) doszłam do perfekcji, więc podzielę się z wami najtajniejszymi tajnikami mojej kuchni.
Od jutra nie zrobicie już innego śniadania.
Przepis na porcję:
1/2 szklanki płatków owsianych
200 g serka wiejskiego (granulowanego)
coś do dosłodzenia (cukier, miód, syrop daktylowy)
owoce (tu: maliny morele)
posiekane orzechy, czekolada
Płatki owsiane wsypać do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty (w przypadku wybitnie niebłyskawicznych 5 minut i więcej wody). Jeżeli słodzimy cukrem, sypiemy teraz.
W tym czasie umyć i pokroić owoce, kilka odstawić do dekoracji.
Kiedy wody będzie zbyt dużo, można odcedzić płatki na sitku.
Płatki wymieszać z serkiem (jeżeli słodzimy miodem albo syropem, robimy to teraz) i z owocami.
Rozłożyć pozostałe owoce, orzechy i czekoladę.

Trwa mój dzień bez komputera. Serio, ustawiłam przepis wczoraj, a dzisiaj rozkoszuje się brakiem skrzynki mailowej.
Szau, trzymajcie kciuki!


I, właśnie zauważyłam, że trwa akcja "Dobra owsianka nie jest zła". Święta racja. 

5 komentarzy:

  1. mniam, z wiejskim i tak pysznymi owocami musi być pyszna ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię w upalne dni,lecz z jogurtem nat.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie owsianki i kombinacje na ich temat :) Twoja wygląda pysznie ":D i te malinki

    OdpowiedzUsuń
  4. Dni bez komputera kazdemu sa potrzebne :)
    A owsianka to dobra rzecz. I chyba jedyna forma sniadania, po ktorej nie chce mi sie jesc juz godzine pozniej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...