czwartek, 22 sierpnia 2013

Mleczko kokosowe

Nie przepłacajcie! Sklepowe mleczko potrafi mieć nie tylko super cenę, ale też super skład. Te wszystkie zagęstniki, konserwanty, regulatory kwasowości... smacznego!
Dlatego, jeżeli widzicie kokosy w rozsądnej cenie, kupcie co najmniej  trzy i zróbcie sobie wleczko kokosowe na zapas. A przy okazji także wiórki...
Przepis "na oko": 
kokosy
przegotowana, zimna woda
Kokos rozłupać, wyjąć miąższ i oczyścić. Pokroić na małe kawałki.
Na jednego kokosa dodać około 500ml wody.
Zblendować, aż do uzyskania konsystencji śmietanki. Odstawić na kilka minut, wymieszać łyżką i odcedzić przez gazę (i dobrze odcisnąć).
Na gazie pozostaną wiórki kokosowe, w garnuszku — mleko :)

Nadwyżkę wlać do niewielkich słoików i pasteryzować przez, mniej więcej, 15 minut.

Mleczko wykorzystywać do:
i innych takich...


I mały peesik: w piątek odwiedzę Warszawę. Jeżeli jest ktoś, kto chciałby zobaczyć moją paszczękę na żywo i porozmawiać o ważnych sprawach przy kawie... piszcie, dzwońce, wywieszajcie transparenty :)

9 komentarzy:

  1. Z tym składem to trzeba wszędzie uważać co jest dość denerwujące.. Jeszcze nigdy nie robiłam mleczka kokosowego, trzeba będzie patrzeć w sklepach może jakaś okazja będzie. :) Przyjemny post. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm uwielbiam własnie takie połączenie w daniu curry + mleczko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no jak będzie sezon na egzotyczne cuda, to się zaopatrzę w kokosy ;)
    wtedy bez dwóch zdań zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł wart zapamiętania! Chętnie zrobię domowe mleczko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przypuszczałam że mogę mieć mleko kokosowe bez jechania na drugi koniec miasta. Dzięx

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja. Nie wiedziałam, że mleczko kokosowe można zrobić samemu w domu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile można takie pasteryzowane mleczko przechowywać?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymałam miesiąc i nic się nie psuło. Tylko miąższ osiadł na dnie i trzeba było mocno potrząsnąć.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...