Prosty i szybki mus z białej czekolady. Dla chcących zjeść coś słodkiego, letniego, ale bez niepotrzebnego wysiłku. W końcu nie warto marnować cennej energii :)
Zrobiony dokładnie tą samą metodą co
poprzedni, buraczany mus. Zdjęcie mało przyjazne, bo zrobione na
początku miesiąca, dokładnie wtedy, kiedy było szaro, ponuro i deszczowo.
Mus rozjaśnił nasz dzień!
Składniki na 2 porcje:
100g białej czekolady
200ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 garście jagód
Miskę, w której będziecie ubijać śmietanę, oraz mieszadełka miksera
włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać 2 łyżki wody i odstawić na
blat. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej mąkę ziemniaczaną
i wmiksować w masę śmietankową.
Do miski dodać białą czekoladę i delikatnie
wymieszać. Przełożyć mus do szklanek i posypać jagodami.
Ciekawe, zastanawiam się czy nie czuć w smaku surowej mąki?
OdpowiedzUsuńMąka jest tylko po to, by w tej temperaturze śmietana się jakoś trzymała.
UsuńWiększość "fixów" do bitej śmietany ma w składzie właśnie mąkę ziemniaczaną. Zazwyczaj dodaje się ją wymieszaną z cukrem, ale tutaj nie dodawałam dodatkowego słodzika, więc musiałam wsypać tylko mąkę :)
Smaku nie czuć. oczywiście, jeżeli się dobrze wymiesza.
Kiedyś tak robiłam (niestety tylko raz) ale mąki nie było czuć, ale za to konsystencja była idealna:)
UsuńWiera, deser na +:)
A, dziękuję :)
Usuńw zasadzie taka sztuczkę z mąką można robić tylko w lato. Tak samo mrożenie przyrządów, przecież nie chodzi o nic innego, tylko o to, by śmietana się nie rozwarstwiła :)
W każdym razie polecam sposób!
Faktycznie banalnie prosty - ale wygląda smakowicie!! :)))
OdpowiedzUsuńAż mnie w dołku ściska, kiedy pomyślę o swoim postanowieniu.... :)
Ale będę twarda i nie zrobię tego cudownie pysznego musu! :D
Trzymaj się, trzymaj!
UsuńByć może wezmę z ciebie przykład :)
biała czekolada i jagody <3 idealnie!
OdpowiedzUsuńAh no pyszny mus, ostatnio wpadłam w jagodowe szaleństwo, więc deser idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuńboski deser! połączenie białej czekolady i jagód to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuń