niedziela, 30 września 2012

Amerykański placek dyniowy (pumpkin pie)



Ciasto dyniowe najbardziej kojarzy mi się ze świętem Halloween. Przyznam się szczerze, że nie znoszę tego święta. Przynajmniej nie w Polsce.
Tutaj, zaraz po 31 października mamy święto wymagające zadumy. O ile marzę o tym, żeby Święto Niepodległości nabrało rozpędu i wrzawy, o tyle przejmowanie Halloween to dla mnie nieporozumienie. W przeciwieństwie do Walentynek, które odbywają się w dobrym czasie :)
Ale ciasto można przecież zrobić w każdy inny, jesienny słoneczny dzień. Ja zrobiłam je z pierwszej dyni jaką dorwałam, na początku września. Niedługo w sklepach i straganach będzie prawdziwe dyniowe zatrzęsienie. Przepis w sam raz na taką porę! :)


Składniki na formę o średnicy 20cm:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki otrąb pszennych
50g masła
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka oleju
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
Masło włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Mąkę wymieszać z otrębami i cukrem. Dodać do nich starte masło i delikatnie przemieszać. Dodać żółtko, śmietanę i olej. Szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie przygotować farsz:
400g dyni
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki mleka
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki cukru
Dynię zmiksować z cukrem, mlekiem, cynamonem i gałką. Zostawić na pięć minut i delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z dynią.
Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i wstawić do lodówki na 10 minut.
A teraz wracamy do ciasta!
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Formę, w której będziemy piec wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i dokładnie wyłożyć wnętrze formy kawałkami ciasta (możecie też rozwałkować, ale ja jestem zbyt leniwa na takie coś).
Piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, wylać na nie farsz i piec przez 30-40 minut.

21 komentarzy:

  1. O,, taki placek to musi być dobry :) Uwielbiam wszelkie dyniowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis na superDynię. Dzięki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wypieki z dynią, idealne na jesień. Brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jednak zakupię tę dynię... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. marzę o tym, by spróbować taki prawdziwy amerykański pumpkin pie

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie placki zawsze mi się kojarzą z amerykańskimi kreskówkami ;) Chyba muszę zakupić kolejną dynię i pokombinować z nią kolejne pyszne dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie z kreskówkami bardziej kojarzą się te placki jagodowe z kratką :)

      Usuń
  7. I mam przepis na Halloween'owe ciasto ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja Halloween bardzo lubie, od zawsze w sumie - juz w Polsce swietowalam i nie zamierzam przestac :)
    Placek faktycznie bardzo w sezonie. Podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bym uwielbiała Halloween, ale jestem za bardzo przywiązana do rodzinnego folkloru. Jakby przesunąć to o kilka dni nie byłoby dla mnie problemu :)
      Ale, w końcu to święto celtyckie, nie słowiańskie. Ja, tradycyjnie obchodzę troszeczkę schrystianizowane dziady.

      Usuń
  9. ja z kolei nienawidzę walentynek i obchodzę tylko nasze rdzenne święto kupały :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy skaczesz przez ogień :)

      Usuń
    2. Zawsze! z obowiązkową ciupażką w ręce!

      Usuń
  10. lubię takie ciasta bardzo. Zresztą wszystkie lubię byle nie miały ciężkich mas ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzy mi się takie dyniowe ciacho, tylko najpierw dynię nabyć muszę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też od razu pomyślałam o Halloween. Mam mieszane uczucia, bo lubię się bawić w to święto, ale w Twoich argumentach jest wiele prawdy i racji.
    Co do ciasta nie ma wątpliwości, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasta dyniowe zawsze kojarzą mi się z jesienią.
    Halloween nie zakorzenił się w mojej świadomości, zupełnie inaczej niż Walentynki, to święto lubię i z przejemosćią obchodzę

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię wszelkie ciasta dyniowe! Twoje wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Robilam wczoraj pumpkin pie, ale takie niefotogeniczne mi wyszlo :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto też wybitnie piękne nie jest :) Gdyby nie pestki dyni wyglądałoby.... strasznie :D

      Usuń
  16. Nie jestem fanem dynie ,ale nie powiem .... jestem bardzo ciekawy ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...