poniedziałek, 24 września 2012

Gotowane jabłka nadziewane masłem orzechowym i czekoladą


Jutro rano trzymajcie kciuki! Prooszę :)
A dzisiaj przedstawiam Wam pyszne jabłka, którymi chciałam powitać moją ulubioną porę roku. Niestety, 
w tym roku prawie jej nie dostrzegam, ale to zmieni się już jutro. Po wtorku w końcu będę mogła wyluzować.
Więc, życzcie mi szczęścia! A teraz, bez zbędnego pieprzenia, zostawiam Was z lekkostrawnymi i pysznymi gotowanymi jabłkami z masłem orzechowym, czekoladą.

Przepis na porcję:
1 duże jabłko (u mnie antonówka)
2 łyżki masła orzechowego
2 kostki czekolady
ewentualnie: 1 łyżeczka syropu daktylowego albo miodu
Jabłko przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć gniazdo nasienne. Nafaszerować każdą połówkę jabłka łyżką masła orzechowego i posypać posiekaną czekoladą. W tym momencie można dosłodzić.
W garnku o szerokim dnie zagotować około szklanki wody (tak, aby woda sięgała mniej więcej do połowy jabłek). Kiedy woda się zagotuje włożyć jabłka i gotować bez przykrycia przez 10 minut.
Ostrożnie wyjmować cedzakiem.

13 komentarzy:

  1. dzięki za przepis- os dawna chodzą za mną pieczone jabłka.. ale nie mam piekarnika :D Twoje jabłuszka wydają się być dobrą alternatywą :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja też chciałam jabłka pieczone, ale nie chciało mi się na nie czekać :) Gotowane są błyskawiczne.

      Usuń
  2. skoro mają masło orzechowe - już je lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, przypomniały mi się pieczone jabłka z dzieciństwa :) Trzymam kciuki jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za wspaniały deser. Dziwne, ale nigdy nie przyszło mi na myśl, by jeść gotowane owoce. Wykorzystam kiedyś Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm.... uwielbiam połączenie owoców i masła orzechowego, cudowny deser/śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. I jak, trzymanie pomoglo? Bo trzymalam mocno :)
    Ciekawe polaczenie smakow!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo, kciuki się przydały, a egzamin zaliczony :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smakują jabłka w połączeniu z masłem orzechowym? nie wiem, czy odważę się spróbować. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc masło orzechowe pasuje (w moim odczuciu) do wszystkich owoców.
      Jadłam nawet masło z truskawkami i było całkiem niezłe :) Bałabym się chyba tylko łączyć z jagodami, porzeczkami i takimi innymi :D

      Usuń
  9. elperon.juan sanchez29 września 2012 00:59

    Masz wspaniałe poczucie smaku i estetyki, może zamiast filologi, lepiej zająć się akademią kulinarną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc dałeś mi do myślenia, ale w Polsce chyba nie ma żadnej Akademii Kulinarnej?
      Po studiach poszukam, może się uda coś znaleźć :) Dziękuję za przemiłą opinię!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...