wtorek, 5 lutego 2013

Serek śmietankowy z czekoladą. W trybie ekonomicznym.




Jak już kiedyś pisałam, staram się żyć w trybie ekonomicznym. Nie wydaję zbyt dużo na luksusowe produkty spożywcze i cały czas kombinuję jak przygotować domowe odpowiedniki różnych "specjałów".
I tak na blogu pojawiły się syropy (daktylowy, miętowy, z granatów), domowa nutella, ostatnio indyjski chlebek.
Czasami oszczędzam prąd i nie włączam piekarnika. Zrobiłam nawet mini-serię "bez pieczenia".
Niektórym wydaje się, że życie na warzywach, bez gotowców jest cholernie drogie. Bzdura! Nie róbcie ludziom wody z mózgów! Popularne mieszanki przypraw oprócz sztucznych aromatów mają dużo soli, która kosztuje grosze. A jeżeli samemu wykosztujecie się na zioła, sami będziecie mogli przygotować odpowiednią dla Was przyprawę.
A kostki bulionowe spędzają mi sen z powiek. Mmmm... ta sól, barwniki, utwardzone tłuszcze, aromaty, dwutlenek siarki. Smakowite, prawda? a bulion naprawdę można przygotować w kilka minut, gotować przez kilkanaście (a to przecież nie wymaga specjalnego nadzoru) i zamrozić. Nie wymaga wysiłku.
Kiedyś zobaczyłam na sklepowej półce "serek philadelphia z milką". Kosztował za dużo, więc, zgodnie z moją życiową domeną postanowiłam zrobić go sama. Wystarczy 5 minut!
Przepis na 200g serka
150g spulchnionego, naturalnego serka śmietankowego (takiego w wiaderku)
50g mlecznej czekolady* (albo więcej)
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do niej serek i ostrożnie wymieszać. Początkowo jest bardzo wodnisty, po kilku godzinach w lodówce stwardnieje.
*W zasadzie ja dodałam gorzką, bo nie lubię mlecznej, ale "philadelphia" jest z mleczną.

5 komentarzy:

  1. I w smaku na pewno lepszy niż wszystkie sklepowe razem wzięte :) Domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :) zdrowo i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę wypróbować!! wspaniały pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. I to lubię! Do zakładek leci!

    OdpowiedzUsuń
  5. Za mało czekolady.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...