Jak pisałam wcześniej chciałam sobie zrobić przedświąteczny odwyk od jajek. Nie udało się.
Za bardzo uwielbiam tosty francuskie. To jedno z dań, które robi się szybko, nie potrzebne do niego jest zbyt wiele składników. I najważniejsze – zawsze, ale to zawsze wychodzi.
Składniki na porcję:
3 kromki czerstwego chleba*
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyzeczka ziól prowansalskich + oregano
szczypta pieprzu
masło (do smażenia)**
Jajko rozkłócić, wymieszać z mlekiem i przyprawami.chleb maczać w masie jajecznej i smażyć na średnio rozgrzanej patelni przez 1 minutę. Podawać z "czymśtam", co będzie pasować.
* U mnie jajeczna masa wystarczyła na 2,5 kromki chleba.
** Te tosty były smażone na 5g masła (zważyłam!) :)
Śniadanie zaliczone. Brak. Brak cierpliwości. Brak pomysłu na mazurek. Brak braku.
Niechęć do kandyzowanych owoców :). Można coś z tym zrobić?
Niechęć do kandyzowanych owoców :). Można coś z tym zrobić?
muszę zrobić ziołowe, bo ogólnie bardzo lubię chlebek w jajku.
OdpowiedzUsuńTakie proste a takie smaczne:)
OdpowiedzUsuńTeż zawsze dodaję do jajka sporą ilość ziół. Zawsze obowiązkowo oregano;)
OdpowiedzUsuńDo śniadania na słono - wymarzone. Muszę się zmierzyć z tostami francuskimi w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńja również-zadanie na najbliższe poświąteczne dni
UsuńZrobiłam mazura budniowego z orzechami,rodzynkami,śliwkami suszonymi, i czekoladą <3 bez kandyzowanych :D
OdpowiedzUsuńSpokojnej, rodzinnej, zdrowej i sytej Wielkanocy! Mokrego Dyngusa i bolu brzucha od pysznosci! ;)
OdpowiedzUsuńZawsze robię tosty francuskie na słodko z dodatkiem skórki i soku pomarańczowego, jeszcze ziołowych nie robiłam ale mnie zaciekawiły i chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te tosty :) mniam :)
OdpowiedzUsuń