czwartek, 26 kwietnia 2012

Pomidorowe pulpety z pesto

To mój kolejny przepis na mięsne kulki. Mięso to pierś z kurczaka (wbrew pozorom można zrobić mielone z chudziutkiego piersiątka) z ziołami i koncentratem pomidorowym. Wątpię, że dobrze byłoby je dodać do klasycznego sosu pomidorowego, ale z pesto z cukini są pyszne! 
Do tego podałam mój ulubiony makaron. Penne rigate, czyli „piórka” z rowkami pochodzące z południa Włoch. Mogłabym go jeść ze wszystkim!:)


Składniki na dwie porcje:

1 pierś z kurczaka (200g)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżka zarodków pszennych
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
olej (do smażenia)


Pierś zmielić razem z czosnkiem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać (najlepiej łapą). Uformować małe kuleczki I włożyć do lodówki na minimum 10 minut. Wyjąć je I usmażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju. Trwa to jakieś 7 minut.

Do gorących pulpetów na patelni dodać sos i podgrzewać przez 3–4 minuty na wolnym ogniu.
Pesto to:
albo 3 łyżki pesto ze sklepu i trochę wody.

Przepis trafia prosto do akcji Maggie „klopsiki i pulpety”.
Klopsiki i pulpety\

2 komentarze:

  1. Swietnie wygladaja! Nigdy nie dodawalam do klopsikow koncentratu, to calkiem ciekawy patent.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...