wtorek, 19 czerwca 2012

Ryba w glazurze cytrynowej


Rybę, w całości, jem rzadko. Ale, właśnie dlatego, jeżeli już pojawia się na moim stole musi być bardzo dobra. W postaci past jadam o wiele częściej (makrele rozdrobnione widelcem, posypane pieprzem i chilli to specjalność zakładu :)
Jakiś czas temu jadłam kurczaka w sosie cytrynowym. Jest naprawdę dobry, ale sos cytrynowy pasuje bardziej do ryby niż kury... Przynajmniej ja mam takie wrażenie. Polecam rybę posmarowaną "tradycyjnym" sosem cytrynowym, upieczoną i podaną z młodymi ziemniakami.
 
Składniki na 2 porcje:
2 filety z białej ryby (u mnie dorsz)
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu z warzyw
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 cebula dymka
1 łyżka oleju
 sól, pieprz
Filety opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim rybę.
Bulion zagotować w niewielkim rondelku, dodać do niego cukier, sos sojowy, imbir i skórkę z cytryny. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do bulionu razem z sokiem cytrynowym. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje (cały czas mieszając!)
Rondel zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Sos wylać na rybę i równo rozsmarować po filetach. Odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec rybę przez 15–25 minut.
Rybę posypać świeżą, posiekaną dymką i podawać z młodymi ziemniakami.

3 komentarze:

  1. Podoba mi sie ta orientalna glazura! Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Co do sosu, wydaje mi sie, ze wlasnie z rybka swietnie sie komponuje - bede musiala przetestowac, by sprawdzic, czy przeczucie mnie nie myli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Glazura zdecydowanie zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny sposób podania rybki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...