wtorek, 17 lipca 2012

Szybki makaron z woka



Jakiś czas temu Najlepszy z mężczyzn zrobił mi makaron z woka.  Wziął przepis z jakieś książki kucharskiej, chyba "Gotuj z fantazją" (ale pewności nie mam). Kolacja była tak szybka i dobra, że musiałam wypróbować. Mam nadzieję, że nie będzie miał pretensji za ten plagiat :)

Nie żartuję! Jeżeli odliczycie marynowanie mięsa (no, przecież można to zrobić wieczorem, poprzedniego dnia) przygotowanie dania zajmie mniej niż 15 minut.

Składniki na 2 porcje:
2 zupki chińskie
1/2 żółtej papryki
1 por
1/2 papryczki chilli
2cm korzeń imbiru
1 ząbek czosnku
1 pierś kurczaka
sos sojowy
cytryna
olej
Kurczaka pokroić w cienkie paski. Papryczkę chilli pokroić w drobniutką kostkę (przydatne uwagi w komentarzach). W misce zrób marynatę: starty imbir, papryczkę chilli i czosnek, 1 łyżeczkę sosu sojowego,  1 łyżkę soku cytrynowego oraz 1 łyżeczkę oleju wymieszaj razem z kurczakiem. Włóż na pół godziny do lodówki.
Z zupek wyjąć tylko makaron (tak, resztę można wyrzucić). Zalać go gorącą wodą i moczyć przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i zostawić, żeby odparował.
Paprykę pokroić w cienkie paski, por na grube pół plastry.
Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki. Wok dobrze rozgrzać, wlać na niego olej i natychmiast zgasić go mięsem. Nie zmniejszając ognia smażyć mięso energicznie mieszając, przez 2 minuty.
Mięso odepchnąć na bok, wlać trochę oleju i przesmażyć na nim warzywa (dokładnie tak, jak mięso).
Do woka dodać makaron, dobrze wymieszać, skropić obficie sosem sojowym oraz sokiem cytrynowym i smażyć przez chwilę. Można dodać trochę oleju, żeby potrawa nie przyklejała się do woka.

15. 08. 2012r: z rybą (marynowaną w taki sam sposób) też jest pycha! Tylko bardziej słone...

12 komentarzy:

  1. Nie ma to jak szybki makaron do wszamania w takie zimne wakacyjne dni! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja własnie dziś zakupiłam woka :) Z czystą przyjemnością zrobię w nim to danko .

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taki makaron z woka :) To super szybkie dania :) Tylko ja używam np jajeczne nudle albo azjatycki bezjajeczny, a nie ten z zupek :) W każdym razie jest to szybkie i pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam jajecznego "nudle":, ale kiedyś porównałam składy i stwierdziłam, że niczym się nie różnią. makaron z dobrej zupki chińskiej ma bardzo podobny skład ;)

      A tego bezjajecznego spróbuję. tylko musi mi się skończyć tryb ekonomiczny :)

      Usuń
  4. Jak ja zazdroszczę woka. A ja "mądra" głowa nie doprowadziłam gazu do kuchenki. Mam tylko indukcję i to bez możliwości zmiany na gaz:D
    A makaron faktycznie szybki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są chyba woki do kuchenek indukcyjnych. Ale to jakoś jednak nie to, sam mam płytę i ciężko mi sobie wyobrazić, że pichcę na niej coś w woku, wok musi być grzany płomieniem, a nie kawałkiem gorącej płyty ;)

      Usuń
  5. Testowałem swego czasu wiele zupek chińskich i uważam, że najsmaczniejszy makaron jest w zupkach Vifon. Ostatnio pojawiły się też zupki Winiary, które się nazywają Makarą i też mają niezły makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy wieczorami wychodzimy na miasto dać upust fantazji i uzupełnić niedobór alkoholu w organizmie, smażony makaron instant z woka jest jednym z moich najulubieńszych tzw. drunk-food. Są jednak trzy warunki: musi być z mięsem i sosem sojowym, a makaron musi być al dente. Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mam pytanko, co z tą 1/2 papryczki chilli, jak ją kroimy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, kurczę! Zupełnie nie zauważyłam. Chilli należałoby pokroić w drobniutką kostkę (okołu 2–3 mm), albo zetrzeć. Ja starłam, ale to powoduje dość nieprzyjemne konsekwencje (w zasadzie całe dłonie mamy w piekącym soku).
      Dodałam do marynaty.

      Już dopisuje do przepisu, dzięki za uwagę :)

      Usuń
  8. Dziekuję za szybką odpowiedz. Ja zamarynowałam mięso wczoraj, dziś będę robiła to danko ale dopiero po południu wiec spokojnie jeszcze dorzucę chilli :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...