niedziela, 3 czerwca 2012

Makaron z kurczakiem w marynacie śliwkowej



W knajpie z jedzeniem orientalnym, w której byliśmy ostatnio z Najlepszym z mężczyzn znajomy kucharz podał nam makaron z sosem śliwkowym. To świetne połączenie, więc postanowiłam odtworzyć je w swoim domu. Nie wyszło idealnie, ale jest z pewnością smaczne. No i, w przeciwieństwie do gotowych sosów, nie ma żadnych dodatkowych umilaczy w postaci glutaminianu sodu, E220, E415. Jest tylko E150, czyli karmel :)
Kurczak rzadko  pojawia się na moim stole bez marynaty. Znajomi mówią, że marynaty wymagają dużo czasu i dobrego przepisu. Bzdura. Wystarczy zrobić sos wieczorem, włożyć do niego mięso i wyjąć z lodówki w czasie obiadu. I... to wszystko :)

Składniki na 2 porcje:
8 suszonych śliwek
1 niepełna łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
1 szklanka wody
1 pierś z kurczaka
W garnku z szerokim dnem zagotuj 3 łyżki wody i dodaj cukier. Nie mieszaj. Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki, a cukier mógłby się skarmelizować. Dodać pokrojone w cienkie paski śliwki i wymieszać. Dodać ¼ szklanki wody, gotować przez 5 minut bez przekrycia.
Po tym czasie wlać sos sojowy, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wlać kolejną ¼ szklanki wody i gotować przez 5 minut.
Sos powinien być bardzo gęsty, a kiedy go spróbujesz może być obrzydliwie słony. Należy go rozcieńczyć pozostałą wodą.
Z sosem wymieszać pokrojoną w paski pierś kurczaka i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia w porze obiadu zrób makaron i warzywa:
2 porcje makaronu
2 małe marchewki
1 mała czerwona papryka
1 cebula dymka (biała część)
4 liście kapusty pekińskiej
1 łyżka curry w proszku
2 łyżki oleju (lub więcej)
Makaron połamać na małe kawałki i gotować o 2 minuty mniej niż jest napisane na opakowaniu, odcedzić i osuszyć. Kapustę poszatkować, paprykę, cebulę i marchewki pokroić na małe paseczki. Wymieszać warzywa w miseczkę.
Wok dobrze rozgrzać, wlać do niego ½ oleju i natychmiast zgasić pokrojonymi warzywami. Smażyć przez 2 minuty nie zmniejszając ognia. Dodać makaron, ¼ szklanki wody i curry. Przykryć pokrywką i gotować przez 5 minut.
Makaron wyłożyć do dużej miski dokładnie oczyszczając wok z jedzenia (dalej nie zmniejszaj ognia). Wlać pozostały olej i zgasić go kurczakiem z sosem. Usmażyć mięso, dodać do niego makaron i dobrze wymieszać.

Inne marynaty na blogu:
Jogurtowa, ostra i karaibska
Ostra i prosta do "lolity"
Marynata owocowa
Marynata z sosu ostrygowego i limonki

Przepis, a w zasadzie śliwkową część przepisu dodaję do akcji Agawy "Marynaty do mięs".  
Marynaty do mięs - konkurs!

5 komentarzy:

  1. Zdjęcie jest tak apetyczne ,że muszę wypróbować .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, zrobienie wieczorem marynaty do mięsa zajmuje mniej czasu niż kupienie gotowego, obrzydliwego sosu. Śliwkowy pomysł bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie makarony to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujacy sos, chetnie bym sprobowala!
    A z orientalnych sliwkowych rzeczy najbardziej lubie... japonskie wino sliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i like it! lubie sliwki susozne w potrawach miesnych :)
    pycha:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...