piątek, 29 czerwca 2012

Ricotta à la pascha

Kojarzycie rosyjską paschę? To deser podawany tradycyjnie na Wielkanoc: dokładnie zmielony ser utarty ze śmietanką, cukrem i dodatkami.
A gdyby zwykły ser twarogowy zastąpić ricottą? Dla mnie brzmiało to świetnie. I, okazało się, że jest naprawdę pyszne! To połączenie nie nie wymaga też zbyt wielkiego nakładu pracy :) 

Składniki na porcję:
125g sera ricotta
2–3 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatki (u mnie):
kilka truskawek
daktyle
rodzynki
posiekane orzechy laskowe
otarta skórka z cytryny
Ser utrzeć dokładnie z cukrem, dodać mleko i dowolne dodatki. Dokładnie wymieszać.
To wszystko!

4 komentarze:

  1. Ricotta to jeden z moich ulubionych serków! ta wersja paschy na pewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarze, choc - uwierzysz? - nigdy paschy nie jadlam. Ale mysle, ze moze sie skusze na taka wariacje na temat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam paschę i uwielbiam ricottę... czyżby deser idealny dla mnie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ricottę, więc deser jak najbardziej dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...