Egzamin zaliczony! Będzie. We wrześniu :)
Mogę napisać tylko, że pieczony schabowy
jest świetny. Czuć klimat skandynawski!
Składniki na 2 porcje:
2 kotlety schabowe (rozbite)
1 spore jabłko
kilka suszonych śliwek
1/4 czerwonej cebuli
200g małych ziemniaków
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku jabłkowego
1 duża marchew
2 łyżki oleju
rozmaryn, cynamon, sól, pieprz
Jabłko, marchew, ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki
(ziemniaki na ćwiartki). Trochę jabłek odłożyć
Wymieszać wszystko z sokiem jabłkowym w dużej misce. Dno małego,
żaroodpornego naczynia wysmarować jedną łyżką oleju. Wyłożyć warzywa do naczynia,
posypać solą, pieprzem i rozmarynem, polać pozostałym olejem.
Na kotlety położyć kawałki jabłka, śliwki. Posypać solą, pieprzem i cynamonem.
Zawinąć (można związać mięso nicią). Wierzch posmarować musztardą.
Piekarnik nastawić na 190 C. Piec
warzywa 20 minut, po tym czasie położyć na nich mięso i piec kolejne
20 minut.
Bardzo jestem ciekawa jak smakuje bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuńTrzeba się przekonać :)
Usuńkonkretny schabowy
OdpowiedzUsuńCo sie odwlecze, to... No, wiadomo.
OdpowiedzUsuńA pieczone schabowe lubie znacznie bardziej od smazonych.
Według podobnego przepisu przygotowałem schab, zapewniam Was że ten jest równie dobry!
OdpowiedzUsuń