poniedziałek, 25 czerwca 2012

Schabowy z warzywami w duńskim stylu



Egzamin zaliczony! Będzie. We wrześniu :)
Mogę napisać tylko, że pieczony schabowy jest świetny. Czuć klimat skandynawski!

Składniki na 2 porcje:
2 kotlety schabowe (rozbite)
1 spore jabłko
kilka suszonych śliwek
1/4 czerwonej cebuli
200g małych ziemniaków
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku jabłkowego
1 duża marchew
2 łyżki oleju
rozmaryn, cynamon, sól, pieprz
Jabłko, marchew, ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki (ziemniaki na ćwiartki). Trochę jabłek odłożyć
Wymieszać wszystko z sokiem jabłkowym w dużej misce. Dno małego, żaroodpornego naczynia wysmarować jedną łyżką oleju. Wyłożyć warzywa do naczynia, posypać solą, pieprzem i rozmarynem, polać pozostałym olejem.
Na kotlety położyć kawałki jabłka, śliwki. Posypać solą, pieprzem i cynamonem. Zawinąć (można związać mięso nicią). Wierzch posmarować musztardą.
Piekarnik nastawić na 190 C. Piec warzywa 20 minut, po tym czasie położyć na nich mięso i piec kolejne 20 minut.

5 komentarzy:

  1. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co sie odwlecze, to... No, wiadomo.
    A pieczone schabowe lubie znacznie bardziej od smazonych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Według podobnego przepisu przygotowałem schab, zapewniam Was że ten jest równie dobry!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...