Dziękuje
wszystkim, którzy po ostatniej opowieści pytali się z troską o moją
chorobę. Pragnę Was poinformować, że poradnia zdrowia psychicznego nie jest
równoznaczna ze szpitalem psychiatrycznym.
Pascha! Bez gotowania, bez pieczenia.
No i bez jajek.
W moim domu zawsze robiło się pieczoną
wielkanocną paschę, ale ta jest ekspresowa, mało wymagająca i pyszna.
Broni się sama!
I jest wspomnieniem jednym, wielkim
wspomnieniem z wielkanocnego stołu... mojego chłopaka. U mnie na Wielkanoc
pascha nie wjeżdżała nigdy (zawsze były babki i drożdżowce). Za to
królowały inne, mniej słodkie i równie pyszne potrawy: pasztet z królika,
jajka faszerowane, potrawy z białej kiełbasy i domowe chleby.
Taką paschę pokochałam rok
temu i zostanie moją tradycją.
Składniki na miskę o średnicy20cm
100g miękkiego masła
750g twarogu
100ml mleka 2%
5 łyżek cukru pudru*
100g ulubionych bakalii
(orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczy albo cytryny
Ser zemleć 3 razy, odłożyć 250g, do
reszty dodać masło, zmiksować, powoli wlać mleko (tak, żeby otrzymać
konsystencję zwartego sernika) ciągle miksując.
Twaróg dosłodzić i miksować na
średnich obrotach przez 5 minut. Jeżeli masa jest za rzadka dodać pozostały
twaróg (cały lub jego część).
Dodać bakalie i delikatnie
wymieszać.
Miskę wyłożyć bawełnianą ściereczką
i przełożyć do niej twaróg. Włożyć do lodówki na noc.
Po tym czasie wyjąć
ostrożnie z formy na talerz i udekorować owocami i rozpuszczoną
czekoladą.
*Można
dodać więcej, do smaku
P S (z 29. 03. 2013) Robiłam dzisiaj paschę i
stwierdziłam, że warto mieć trochę więcej twarogu w zapasie.
Dlatego
do składników wpisałam 750g i delikatnie zmieniłam przepis.
Hmm, całkiem smakowita i chyba jedna z lżejszych propozycji, jeśli chodzi o wielkanocny deser. Lubię wszelkie "sernikowe".
OdpowiedzUsuńmusze sie przyznac , ze nigdy nie jadłam a jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie zastanawiało jak to smakuje :) Może się pokuszę i sprawdzę :)
OdpowiedzUsuńw sumie to ja też paschy nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńtrzeba zrobić :)
Ja nigdy jeszcze paschy nie jadłam. Chciałam zrobić pierwszy raz, ale nie wiem, czy dam radę... No zobaczymy ;) Twoja wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa tez paschy nigdy nie probowalam. Moze kiedys...?
OdpowiedzUsuńTa czekoladowa skorupka wyglada zachecajaco!
pascha to chyba ciasto ze wschodu, bo ja też nie kojarzę:)
OdpowiedzUsuńTak, to podobno ciasto (sernik?) z Rosji.
UsuńJeszcze, w ramach ciekawostki: pascha jest pełna symboli. Tradycyjnie jajka, mleko i ser to "doładowanie" dla nowego życia budzącego się wiosną.
Co więcej samo ciasto powinno mieć kształt piramidki bez czubka. Co ma symbolizować grób Chrystusa.
No cóż, moja pascha wygląda mało okazale, ale... przynajmniej ma ścięty czubek ;)
Jeszcze nigdy nie jadłam paschy , w sumie nie wiem czemu bo jest w niej wszystko co lubię. Faktycznie strasznie prosty ten przepis, chętnie z niego skorzystam żeby przełamać lody z tym świątecznym ciastem:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
zaintrygowałaś mnie ;) aż zapisałam przepis.
OdpowiedzUsuńZmieniłam go delikatnie. Mam nadzieję, że takie zmiany pomogą :)
UsuńWpis ps. śmieszny bo z 3013 ;) na początku pomyślałam, że to specjalnie i szukałam ironii, ale chyba nie tym razem:). Pascha brzmi okazale , a taki "słodki twarożek" jak ja to nazywam robimy często, teraz po prostu zostawię go w misce na noc :) I zjem prawdziwą Paschę !
OdpowiedzUsuńNie widziałam, o co chodzi z tym 3013 rokiem :) Aż zobaczyłam. Tak, to nie była żadna ironia, zwyczajny byk.
UsuńOczywiście, że tradycyjna pascha pozostanie paschą (tak jak kombinowana szarlotka bez pieczenia nie przypomni nam dzieciństwa), ale to zawsze jakaś alternatywa dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika w święta. Jak ja :)
31 yr old VP Accounting Griff Cater, hailing from La Prairie enjoys watching movies like Investigating Sex (a.k.a. Intimate Affairs) and Worldbuilding. Took a trip to Historic Centre of Salvador de Bahia and drives a E-Class. jego odpowiedz
OdpowiedzUsuń